Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sämre djurskydd när länsstyrelsen tar över

När länsstyrelsen vid nyår övertar ansvaret för djurskyddet innebär det färre djurskyddsinspektörer i Uppsala län.
De tio–tolv som i dag jobbar i kommunerna krymper till sju.
Däremot kan Gävleborgs län behålla nästan alla sina inspektörer.

Annons

– Vi hade önskat resurser att anställa allihop, säger länsveterinär Henrik Ericsson som blir chef för den nya enheten vid länsstyrelsen i Uppsala län.

Anledningen till minskningen är att finansdepartementet tilldelat medel efter befolkningen i Sveriges län. Det har gjort att Stockholm fått mer resurser än Uppsala trots att det är mer av lantbrukets djur i Uppsala län. För att ändå få en fungerande djurskyddstillsyn börjar länsstyrelsen med en ny taktik.

– Nu blir tillsynen mer riskbaserad. Förut har varje gård haft tillsyn vart tredje år förutom försöksdjur och slakterier som haft fler besök, säger Henrik Eriksson.

I Gävleborgs län har åtta av de nio som verkat i kommunerna tackat ja till jobb på länsstyrelsen. Det är bara inspektören i Ljusdal som haft för liten tjänst för att få erbjudandet, vilket sammantaget ger en halv tjänst mindre än i dag.

– Jag ser mycket positivt på den nya enheten. Vi kan göra samordningsvinster genom att djurskyddsinspektören åker ut tillsammans med den som har hand om jordbruksstöd, vilket gör att bonden får ett besök mindre. Inspektörerna får också arbetskamrater och slipper jobba själva på sin kant, säger Erik Lennmalm, chef för länsveterinärsenheten vid länsstyrelsen i Gävle.

Inför övertagandet håller länsstyrelserna på att samla in erfarenheter vad gäller de som missköter sina djur. Sådan information har både inspektörerna och distriktsveterinärerna. Jordbruksverket ska göra en mall för riskkvalificering av djurhållare, en lista som styr hur ofta inspektören ska göra tillsyn på gården.

– Det blir en enhetligare tillsyn. Förut har det varit olika bedömningsgrunder i kommunerna. Det blir också en mer koncentrerad kritik där inspektören har någon att rådfråga, svarar Henrik Ericsson, Uppsala län.

Finansdepartementet ska i slutet av 2010 se över hur djurskyddstillsynen har fungerat runt om i landet.

Mer läsning

Annons