Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sämre koll på livsmedelssnusket

Smutsigt i charkdisken eller möglig mat på restaurangen. Inte ens hälften av de livsmedelshanterande företagen i Gästrikland och Norduppland kontrolleras. Administrativt arbete och ont om livsmedelsinspektörer i kommunerna är orsakerna.

Annons

Det är en rapport från Livsmedelsverket som visar på de nedslående siffrorna. Endast 43 procent av landets restauranger och livsmedelsföretag kontrollerades 2007.

– Det är alldeles för lågt, konstaterar Ulla Nordström, enhetschef vid Livsmedelsverket.

Ingen fara

Inte någon av kommunerna i Gästrikland och Norduppland kommer upp i ens 40 procent kontrollerade anläggningar. Sämst av alla är Tierp. Där får endast var tionde livsmedelshanterande företag besök av kommunens inspektörer. Eventuellt snusk kan därför ha passerat obemärkt.

– Vi har ju inte hört något från allmänheten så det verkar inte ha varit någon fara. Men vi vet att det är för få kontroller, och det kommer att bli bättre, säger Göran Carlsson, s, ordförande i samhällsbyggnadsutskottet i Tierps kommun.

Ingen statistik

Enligt honom är sjukskrivningar och den nya organisationen orsakerna till att kommunens kontroller halkat efter. Men även det ökande administrativa arbetet samt problem med rekrytering av kompetent personal. En bild som delas av företrädare för flera kommuner.

I Ockelbo kommun är sjukskrivningar och den svåra rekryteringen skälet till att de inte ens har uppgett någon statistik över antalet inspekterade anläggningar.

– Problemet är löst nu. Men de senaste månaderna har vi inte kunnat göra några inspektioner alls, utan endast hanterat inkommande ärenden, säger Sune Lang, s, ordförande i bygg- och miljönämnden.

Fortsatt letande

I Gävle sökte en enda person den lediga tjänsten som livsmedelsinspektör – och han ville till sist inte ha jobbet. Nu måste de fortsätta leta.

Men enligt Ann-Sofi Dahlqvist, miljöchef i kommunen, har inspektörerna tvingats att lägga mycket tid på administrativt arbete i stället för att vara ute på fältet.

Blir fler

– Det pågår en EU-anpassning av livsmedelslagstiftningen. Det är nog därför antalet inspekterade anläggningar varit färre än vanligt 2007. Jag tror att det kommer att bli fler kontroller igen på sikt, säger hon.

Mer läsning

Annons