Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sikhjälmas fiskehamn skyddas

/
  • Bevaras. Sikhjälma fiskehamn ska skyddas mot större förändringar. Kommunen tar därför fram områdesbestämmelser för båthusen.

Kommunen vill skydda Sikhjälma fiskehamn mot större förändringar. Skälet är att de boende i båthusen vill bygga en anläggning med toaletter.

Annons

Frågan om att bygga ut vid fiskehamnen i Sikhjälma har varit aktuell i omgångar sedan 80-talet. Men upprättandet av en detaljplan har dragit ut på tiden. När det nu på nytt blivit aktuellt har kommunen i samråd med länsstyrelsen beslutat sig för att ta fram områdesbestämmelser för de röda båthusen.

– Det är ett bra redskap för att skydda dem. Ska det göras om något på dem får det inte bryta av från hur det ser ut, säger kommunens planarkitekt Helena Gåije.

Marken ägs av kommunen medan båthusen ägs av privatpersoner. Det är de som gemensamt vill göra ett slags sanitetshus med toaletter.

Områdesbestämmelserna beräknas vara färdiga nästa höst. Först då finns möjlighet att söka bygglov för nybyggnationen.

Det är första gången som Tierps kommun upprättar områdesbestämmelser för en plats utanför bruksmiljöerna. Enligt Helena Gåije kan det bli aktuellt vid fler ställen i framtiden.

– Fördelen med områdesbestämmelser är att de tydligare än detaljplanen definierar vad som är värt att bevara i ett område och varför. Det blir lättare att beskriva hur ombyggnader kan göras.

Mer läsning

Annons