Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

SJ backar i planerna för Stockholmståget

/
  • HOPP: Mötet på måndagskvällen om den nya tidtabellen gav pendlarföreningen nytt hopp. Nu ser det ut som om 17.15-avgången med regionaltåget från Stockholm kan stanna i Tierp.
  • KAMP. Pendlarföreningens kamp verkar ha gett effekt. SJ och Trafikverket planerar nu att stanna 17.15 avgången från Stockholm i Tierp. I den nya tidtabellen tänkte man annars dra in så gott som samtliga eftermiddags- och kvällsstopp i samhället.

Ett stopp med Stockholmståget i Tierp verkar räddat.

Avgången vid 17-tiden från Stockholm kan troligen stanna i samhället.

– Vi är försiktigt positiva, säger Jenny Hedberg i pendlarföreningen efter mötet på måndagskvällen.

Annons

– Det här är bättre än det tidigare förslaget, men det hade varit bra med ytterligare ett alternativ ifall man missar tåget, fortsätter Jenny Hedberg.

Bakgrunden till mötet var att SJ i tidtabellen, som börjar gälla från mitten av december tänkte ta bort ett morgonstopp i Tierp och fyra av fem avgångar tillbaka från Stockholm på eftermiddagen. Kvar skulle bara en avgång strax efter klockan 15 bli. De indragna tågstoppen skulle slå hårt mot 50-100 långpendlare samt flera företag.

På måndagsmötet lade dock SJ och Trafikverket fram ett förslag som kan göra att även 17.15-avgången kan stanna i Tierp.

– Om vi kan använda ett tågspår för södergående tåg blir inte regionaltåget hängande bakom Upptåget. Då sparar vi nio minuter och kan stanna i Tierp, vilket tar fem minuter.

– Nu återstår att Trafikverket fastställer tidtabellen, säger Jan Kyrk, ansvarig för SJ:s regionaltrafik i öst och norr.

SJ och Trafikverket skulle återkomma under veckan med information till pendlarföreningen hur det blir med stoppet. Kyrk säger att reaktioner från resenärer på planerna haft stor betydelse i sammanhanget.

– Det är de som betalar min och andras lön på SJ.

Kyrk säger att alla tåg på spåren gör att man i den nya tidtabellen inte kan stanna lika mycket som i dag.

Men Trafikverket påstår att ni inte har begärt fler stopp i den nya tidtabellen...

– Det finns två sätt att ge förslag till tidtabellen. Antingen kan vi blunda för UL och köra på i 200 kilometer i timmen. Annars kan vi ta hänsyn till Upptåget där det åker en massa människor och som vi också kör.

Har frågan med pengar att göra.

- Nej det sitter en broms på varje tåg och det kostar ingenting att bromsa.

Hoten om indragna tågstopp drog igång en febril verksamhet hos pendlare, företagare och ansvariga politiker i Tierps kommun. Pendlarföreningen lade ut en protestlista på sin hemsida och startade en Facebookgrupp, där berörda resenärer och anhöriga kunde beskriva sina känslor.

Mer läsning

Annons