Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skitlukt var slam från reningsverket - men Tierp har även problem med svavel

/
  • LUKT. De låg en odör av skitlukt över Tierp under torsdagen. Förklaringen var tranporter av slam från reningsverket till Gatmot.
  • LUKT. De låg en odör av skitlukt över Tierp under torsdagen. Förklaringen var tranporter av slam från reningsverket till Gatmot

Det luktade skit i Tierp under torsdagen.
– Vi har kört slam från reningsverket till Gatmot, förklarade va-ingenjör Roger Rohdin.

Annons

– Det håller vi på med i morgon också. Transporterna sker två till tre gånger per år. Slammet komposteras vid Gatmot, berättar Rohdin.

Skitlukten är inte den enda odören som brukar ligga över samhället. Ända sedan hösten 2008 har det till och från doftat svavel mellan husen.

Svavelväte bildas

– Vi har haft problem på reningsverket med bildande av svavelväte. Det sker i en syrefattig miljö, förklarar Roger Rohdin.

Kommunen har nu vidtagit åtgärder både i reningsprocessen och ute i avloppssystemet som gör att Rohdin hoppas att ämnet är borta. Inledningsvis krånglade reningsutrustningen vid reningsverket men det ska nu vara åtgärdat.

Den svavelväte som svävat över gatorna har absolut inte varit farlig att andas in.

– Det kan ha varit ett arbetsmiljöproblem, men på reningsverket har vi haft mätare som visat när det varit höga värden och olämpligt att vara där.

Annons