Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skolbuss gled av vägen

Bussen från Månkarbo till Vendels skola kanade på morgonen av vägen på grund av blixthalkan.

I bussen fanns tre barn som alla klarade sig helskinnade. De blev skjutsade av föräldrar till skolan.

Annons

Händelsen inträffade i Kisbegs vägskäl vid Uggelbo utanför Månkarbo.

– Bussen gled av vägen, det var för halt att köra där, säger Inger Davidsson, vid Nobinas garage i Tierp.

En följdverkan av händelsen var att morgonturen med buss 814 mellan Husby och Tierps ställdes in Överhuvudtaget berördes flera linjer i Uppsala län av morgonens blixthalka. Sture Jonsson, informationschef på Upplands Lokaltrafik (UL), säger att ett tiotal linjer påverkats. Vissa turer har ställts in. I andra fall har man fått avstå från vissa vägsträckor. Många bussar har också varit kraftigt försenade. Exempelvis ställdes 6.37-turen med buss 501 mellan Älvkarleby och Gävle in.

Häromdagen såg jag en buss som inte ens fick fäste på det plana underlaget vid Tierps järnvägsstation, vad ställer ni för krav på däcken?

– Lagen kräver ett visst mönsterdjup, inte särskilda vinterdäck. Vi kan vid en upphandling kräva vad som helst om vi är beredda att betala för det. Men vi har valt att inte sträcka oss längre än vad lagen säger. Dubbdäck på en buss sliter sönder vägen väldigt mycket. Och vinterdäck på en buss går inte att jämföra med en bil eftersom trycket blir mycket större, svarar Sture Jonsson.

Mer läsning

Annons