Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skospåren avslöjar brottslingen

/
  • SÄKRAT. Tommy Rinaldo och hans kollega Per Carlsson tar hand om skospår som de precis säkrat på en brottsplats i Bålsta.
  • SKOEXPERT. Kenth Kärsrud är expert på skosulor och skoavtryck. Den numer pensionerade kriminalteknikern berättar att han ibland har fotograferat av skor i en skoaffär för att ha till databasen.
  • SPÅR. Ett skospår som ligger i det arkiv som den kriminaltekniska avdelningen vid Polismyndigheten i Uppsala län byggt upp.

Mördare gör det, liksom inbrottstjuvar. Avsätter skoavtryck på brottplatser. Arbetarbladet har besökt Sveriges första skospårsarkiv i polishuset i Uppsala.

Annons

Ciceron är de numer pensionerade kriminalteknikern Kenth Kärsrud som byggt upp skospårsarkivet.

I min fantasi hade jag förväntat mig ett rum fullt med skor. Och där läderlukten ligger i luften. Så är det inte alls. Det är i stället en ordinär kontorsmiljö med skrivbord, några krukväxter och papper. Hemligheten ligger i stället dold i datorer.

Skospårsarkivet består av två databaser. I den ena ryms 3 500 skospår från brottsplatser från 2008 till i dag. Spåren kan exempelvis vara gjorda i snö, lera eller på glas och vara mer eller mindre tydliga.

Nu lyfter han upp en kollegas sko och studerar sulan för att visa hur en sökning går till. Vid en förundersökning är det i stället den misstänktes sko som prövas mot spår på brottsplatser.

Synar sulans mönster

Han kryssar i vilken typ av mönster det finns på sulan –fyrkanter, trekanter, fem- och sexhörningar.

– Det blev 26 träffar.

Kärsrud studerar fotografiet på datorn av skospåret och jämför med mönstret på den aktuella skon.

– När jag hittar en som passar begär jag ett foto i naturlig storlek av vår fotograf.

Unika skador

En noggrannare studie följer.

– Varje sko har unika skador på sulan, berättar Kenth Kärsrud.

Ett otal gånger har han varit med om misstänkta personer som medgett att deras skor befunnit sig på en brottplats men som påstått att någon annan haft skorna. Även då kan skoavtrycket bli bevis. Varje fot sätter nämligen ett speciellt avtryck inne i skon.

– Då kan vi gjuta av personens fot på ovan- och undersidan.

Redan 1992 började Kenth Kärsrud som ny kriminaltekniker att samla skospår. Fast då var det kolavtryck som samlades i pärmar.

– Jag förstod med en gång att skospår alltid avsätts på en brottsplats. De flesta brottslingar har ju skor på fötterna, säger han.

En andra databas

Det finns också en andra databas med avtryck av beslagtagna skor, andra begagnade skor och nya skor.

– Den kan användas om en person ska begäras häktad. Vid morden i Arboga av de båda små barnen ville man veta vilken typ av skor som varit på platsen för att jämföra med bilder från en övervakningskamera.

Det går inte att ta miste på entusiasmen hos Kärsrud då han återigen får plöja ned i det skospårarkiv som han själv skapat. Så är han också en person som gillar att göra tabeller och bokföra händelser. När dottern simmade skrev han upp tider. Samma sak när han själv joggade.

Även fågelskådare

– Jag är också fågelskådare och har gjort en databas för fåglar. Dessutom håller jag på med en databas för humlor och fjärilar, det är fascinerande insekter.

Han jobbade heltid med sysslan. Fyra kollegor delar nu på uppgiften.

– Svårigheten är inte att lägga in nya uppgifter i systemet. Men vi tappar all erfarenhet som Kenth har, säger kriminalteknikern Kjell Pettersson.

Och Kenth kan inte heller hålla sig ifrån jobbet då han besöker sin gamla arbetsplats. Två kollegor har säkrat skospår vid ett inbrott i Bålsta. I databasen hittar Kenth att det rör sig om speciella kängor.

– Sådana skor har vissa poliser, kolla vad Bålstapoliserna hade på fötterna.

Riktigt varför Kenth Kärsrud har gillat att jobba med skospårsarkivet kan han inte förklara.

Han säger att det ligger i en polis intresse att vilja lösa brott. Men han är inte riktigt nöjd med den punkt han satte.

– Ihop med Stockholmspolisen pratade vi om att göra ett nationellt skospårsarkiv, det har inte blivit av.

Mer läsning

Annons