Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sköterska ringer upp Erasteels sjukanmälda och ger råd

/
  • GODA SJUKRÅD. Sjuksköterskan Ann Hillgren (till höger) ger goda råd till anställda på Erasteel som sjukanmäler sig. På bilden också hennes kollega på Brukshälsan, undersköterskan Linda Ågren.

Den som sjukanmäler sig på Erasteel Kloster i Söderfors får en speciell service.
Sjuklingen blir uppringd av en sjuksköterska på Brukshälsan som ger goda råd.

Annons

– Jag frågar hur de mår. De får råd om mediciner, när de kan jobba igen och om de smittar. Vinterkräksjukan som härjar är mycket smittsam. Personen kan behöva penicillin och måste boka tid hos sin husläkare. Råden gäller också den som är hemma för vård av sjukt barn, säger Ann Hillgren, sjuksköterska på Brukshälsan.

Förutom vinterkräksjukan är många just nu hemma för förkylningar eller influensa. Hillgren bedömer att Brukshälsan ringer upp fem sjukanmälda om dagen. Siffran inkluderar flera uppringningar under sjukskrivningsperioden.

Ann Hillgren säger att hon inte blivit negativt bemött av den sjukanmälde. Snarare är suget efter goda råd stort. Det visar också telefonkön till den vanliga rådgivningen.

– Det är så samhället ser ut i dag. Vi bor inte längre i närheten av våra föräldrar. Jag ringde min mamma och fick goda råd, säger Ann Hillgren.

Servicen omfattar 250 anställda vid Erasteel i Söderfors. Systemet har funnits i ett år. Den sjukanmälde ringer till en telefonsvarare som Brukshälsan lyssnar av.

– Tidigare ringde de till växeln som skulle meddela lönekontoret och närmaste chef. Det glömdes ofta bort. Nu skickar Brukshälsan mejl, säger Inga-Lill Myhrberg, som jobbar med personalfrågor på Erasteel.

– Det här underlättar för alla parter. Det är en service som gör att våra anställda snabbare får vård, säger hon.

Antalet sjukskrivna på företaget har minskat det senaste året från 7–8 procent till fem. Myhrberg menar att skötersketjänsten kan vara en orsak till detta.

– När vi förhandlade om det här med fack och anställda fanns det en del sådana tongångar. Men inte efter att det införts, svarar Inga-Lill Myhrberg.

Mer läsning

Annons