Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

SM i folkmusik präglade Lövsta

/
  • Unga talanger. Pontus Eriksson 14, Grillby och Albin Karlsson 12, Gimo spelade upp på sina nyckelharpor till publikens jubel.
  • Spelmansglädje. Lövstabygdens spelmän visade upp sina konster med stor spelglädje.

Lövstadagens aktiviteter genomfördes i ett perfekt sommarväder i det vackra brukssamhället. Huvudnumret för dagen får nog SM i gammelharpa och borduninstrument ses som, där 5 stycken hågade spelmän slogs om SM titeln.

Annons

– Men någon buckla får inte vinnaren. Det blir ett diplom och en bok som Ann-Charlotte Ljungholm skrivit om Lövstabruk. Tyvärr kunde inte SM vinnaren från i fjol, Bengt Andersson från Urshult i Småland, ställa upp men nestorn vad gäller såväl gammelharpa som vanlig, Hans Gille från Österbybruk, ställer upp i år, berättade Christer Wesström stiftaren av SM-tävlingen och konferencier för dagen.

Österlövsta kan räknas som nyckelharpans epicentrum, berättade Christer Wesström, då många spelmän har kommit från de fyra socknarna Österlövsta, Hållnäs, Västland och Älvkarleby.

Unga spelmän

Spelmansstämman gick av stapeln i Orangeriet som inledningsvis fylldes av genuin folkmusik framförd av Lövstabygdens spelmän och publiken stampade takten till den medryckande musiken. Ute i parken pågick buskspel i stort sett hela dagen.

Återväxten på harpespelet är god vilket visade sig i att två unga killar underhöll publiken med en minikonsert – Pontus Eriksson 15 år från Grillby samt Albin Karlsson 12 år från Gimo. Båda har spelat nyckelharpa endast kring ett år och dom intresserar sig även för den äldre typen av instrument.

Albin har spelat silverbas-harpa i ett halvår. Att den gamla svenska folkmusiken intresserar många ungdomar kunde ett kusingäng från Uppsala vittna om. Fem unga tjejer hade letat sig till Lövstabruk på sin ”roadtrip” över helgen.

- Vi tycker om folkmusik och brukar åka på stämmor, men att vi kom hit idag var en ren slump berättade dom.

Det visade sig svårt att utse en enda vinnare till årets SM i gammelharpa – segern delades av Hans Gille och Ingvar Jörpeland.

En mängt aktiviteter

Besökare på Lövstadagen kunde också titta på hur öl bryggs, åka skjuts med häst och vagn, titta på dansuppvisning med Älvkarleby Folkdansgille, eller bara gå omkring och titta på utställningar av konst och hantverk och köpa hembakt bröd och sylt i marknadsstånden. Den som sen ville klara strupen med sång kunde avsluta dagen med en visstuga i smedsbostaden.

Larsgöran Svensson

Mer läsning

Annons