Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Snabbt marscherat för Tierpselever - många får jobb inom två år

/
  • Många elever som gått ut Högbergsskolan har fått jobb inom två år. Den här kullen tog studenten 2007.
  • På Högbergsskolan är det hög lärartäthet jämfört med genomsnittet i landet.
  • Henrik Hedqvist, utbildningschef på Tierps kommun.

Ungdomar som går gymnasiet i Tierp har stor chans att få jobb.
Tierp hamnar på 34:e plats bland landets 290 kommuner när det gäller elever som fått arbete två år efter avslutade studier.

Annons

Det är SKL som i årets "Öppna jämförelser" har med statistiken. Henrik Hedqvist, utbildningschef på Tierps kommun, är givetvis glad över resultatet.

– Det är ändå det viktigaste att ungdomar får arbete. Men vi måste jobba vidare med att höja resultatet både på grund- och gymnasieskolan.

LÄS OCKSÅ: Skola i Skutskär utrymd efter hot

Beror det här på att ni har många program som är yrkesförberedande?

– Ja, så kan det vara. Vi har fått till en bra mix mellan program som är yrkes- och studieförberedande. Det visar också att ledning, personal och elever jobbar i rätt riktning.

Också det nära samarbete med de lokala industrierna som kommunen har spelar roll för att unga personer ska få jobb.

– Det är absolut en viktig faktor. Vi jobbar ihop med företagen och näringslivet för att ungdomar ska få praktikplatser.

MER LÄSNING: Modevisningen kan vara Textil- och designskolans svanesång

I SKL:s jämförelse – som kom i november – framkom även att Högbergsskolan (gymnasiet) i Tierp ligger bra till vad gäller lärartäthet. På skolan går det nio elever per lärare, att jämföra med riksgenomsnittet på 11,7.

– Modern forskning visar att relationen mellan lärarna och elever är vid sidan av det kollegiala lärandet viktigast för ratt eleverna ska lära sig något.

Med kollegialt lärande menas samarbete mellan lärarna för att utveckla undervisningen.

Hur ska ni använda de positiva siffrorna för Högbergsskolan?

– Vi ska marknadsföra gymnasiet och tala om att vi är bra. Mycket handlar om att inte vara så blyga. Om vi får fler elever växer skolan och då får vi mer pengar. Allt hänger ihop.

ÄNNU MER LÄSNING: Ny ranking: Tierp femte sämsta skolkommun i landet

För en tid sedan kom mindre smickrande skolstatistik för Tierps kommun. I Lärarförbundets rankning över de bästa grundskolekommunerna i Sverige hamnade Tierps på plats 285 av 290. Lärarförbundet jämförde bland annat antalet utbildade lärare, betygen i nian och resurser.

– Det är egentligen lite märkligt att resultatet i grundskolan kan vara så lågt när eleverna klarar gymnasiet så bra. Det är något vi håller på att titta på, kommenterar Henrik Hedqvist.

Mer läsning

Annons