Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Snålt av kommunen att lägga ner”

/
  • JAGANDE. Snart är det dags för pensionärer i Mehedeby och i andra orter i Tierps kommun att jaga någon som kan skotta snö. Detta då tjänsten från Servicelaget dras in. På bilden diskuterar Maj-Britt Lundblad, Heimo Kumpula och Ester Hedin frågan.
  • SNÖRIKT. De firmor som driver hemtjänst i Tierps kommun erbjuder snöskottning. Efter Rut-avdrag får pensionärerna ge 150–225 kronor i timmen till de företagen.

De pensionärer i Tierps kommun som blir av med den billiga gräsklippning och snöskottning då Servicelaget försvinner måste nu själva bestämma en entreprenör. Tjänsten utförs bland annat av de tre företag i kommunen som är inblandade i hemtjänsten.
– Vi åtar oss gärna uppdraget men jag tycker att det är snålt av kommunen att lägga ned servicelaget, säger Christopher W Pike, ägare av företaget 55­­plussare.

Annons

Han menar att det för företaget är mycket jobb för en smärre betalning. Dessutom tänker Pike på pensionärernas bästa. När det gäller kommunens argument att Servicelagets tjänster bryter mot konkurrenslagstiftningen säger Pike att han inte är insatt i den frågan.

55plussare tar 160 kronor i timmen efter RUT-avdrag för snöskottning, gräsklippning och annat trädgårdsarbete. När det gäller bokning av snöskottning säger Christoffer W Pike.

– Det allra bästa är om pensionären hör av sig redan nu så vi får göra en plan hur ofta vi ska skotta. Men vi skottar också på jour.

Inte säker på väntetid

Bibi Viklund, verksamhetsansvarig på Intersector AB, berättar att de tar 225 kronor i timmen efter avdraget. Viklund kan inte svara på hur snabbt hennes företag kan rycka ut om den gamle ringer en morgon och beställer snöskottning. Men hon säger att ambitionen är att det ska bli skottat samma dag.

Har ni snöskyfflar och snöslunga?

– Tanken är att vi ska ha både och. Det införskaffar vi om behovet finns.

104 utnyttjade tjänsten

Även Marias Allservice erbjudet trädgårdssysslor mot en ersättning av 150 kronor i timmen. Ensamföretagaren Maria Hultberg säger att hon kommer att skotta så fort som möjligt.

– Det beror på hur fulltecknad jag är, säger Hultberg som färdas mellan hemmet i Östervåla och kunderna i Tierps kommun.

I dag ger pensionärerna 120 kronor för första timmen som Servicelaget hjälper dem och 60 för andra. Förra året utnyttjade 104 pensionärer tjänsten.

Mer läsning

Annons