Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Söderfors kyrka får en ansiktslyftning från 1700-talet

Just nu renoveras Söderfors kyrka. Utöver moderna påfund som el- och värmessytem ska kyrkan återfå en touch av 1792 – året då kyrkan invigdes.

Annons

Med hjälp av historiska dokument har man konstaterat att kyrkan, när den invigdes för 224 år sedan, gick i grått invändigt. Och nu målas väggarna om för att återskapa originalutförandet.

Bo Brodin är nöjd med hur renoveringsarbetet fortlöper.

– Man vill ju så mycket som möjligt återskapa hur det ursprungligen har varit, och det kommer att närma sig det ganska mycket, säger Bo Brodin, vice ordförande i kyrkorådet i Tierps och Söderfors församling.

Söderfors kyrka.

Något som antagligen inte fanns vid invigningen 1792 var en handikappvänlig toalett. Men nu är det dags. Tidigare har bara en liten, trång toalett funnits att tillgå. Den var dessutom placerad längst fram i kyrkan, vilket gjorde att alla som ville använda den var tvungna att passera samtliga kyrkobesökare för att nyttja faciliteterna när nöden så krävde. Kanske kan den nya diskretare toaletten locka en del besökare som tidigare våndats inför kyrkobesöken.

– Det är svårt att se att man går i kyrkan för att sitta på toaletten, men den kan ha varit en begränsning som det var förut för att ingen vill väl gå längst fram genom hela kyrkan för att gå på toaletten, säger Bo Brodin.

såhär ser den nygamla färgskalan ut.

Renoveringen av kyrkan beräknas kosta 15 miljoner kronor och ska vara klart den första advent. Och Bo Brodin är nöjd med arbetet hittills.

– Jag tycker det ser väldigt förhoppningsfullt ut. Jag är ju gammal Söderforsbo och jag ser fram emot när det verkligen blir färdigt.

Mer läsning