Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sparkraven oroar vårdcentralens chef

/
  • OVISS FRAMTID. Trots det lagda varslet från landstinget ser Annika Gudmundsson positivt på framtiden för Tierps vårdcentral.Foto: Andreas  Andersson

Det är mycket på gång inom primärvården i Uppsala län. Varsel, fritt fram för privata vårdcentraler och listning av patienter.

Annika Gudmundsson, chef för Tierps vårdcentral, ser med viss tillförsikt på framtiden.

Annons

– Det är klart att vi är oroliga men det är en realitet att vi måste spara en massa pengar, säger Annika Gudmundsson om landstingets varsel, som innebär att 60 årsarbeten inom primärvården kan försvinna.

En personalminskning på Tierps vårdcentral skulle kunna få stora konsekvenser. Annika Gudmundsson påpekar att man gör allt vad man kan för att hindra uppsägning av personal.

– Får vi ett besked om uppsägning så måste vi titta över hela vår verksamhet och se vad vi kan reducera. Det är klart att det skulle minska möjligheterna att behålla samma verksamhet som vi har i dag. Men vi känner inte att det är kört på något sätt, vi kämpar på och det är en utmaning att få det här att ordna sig, säger hon.

En av de bakomliggande orsakerna till landstingets varsel är det nya finansieringssystemet. Då många invånare struntar i att lista sig sjunker ersättningsnivån och primärvården har inte råd att behålla all sin personal. På Tierps vårdcentral har man jobbat hårt för att motverka problemet.

– Vi har listat 2 200 personer sen i december så det ser ganska bra ut tycker vi. Det är väl drygt 1 000 som fortfarande är olistade. Men vi är väldigt angelägna om att de listar sig, det skulle hjälpa oss i det här utsatta läget, säger Annika Gudmundsson.

Oppositionsrådet i landstingsstyrelsen, Börje Wennberg (S), vill se en ändring i finansieringssystemet. Det skulle innebära att patienter som inte gör ett aktivt val automatiskt listas hos närmaste vårdcentral.

– Det tycker jag låter som en bra idé. Man kanske skulle kunna ge lite mindre pengar för patienter som inte gjort ett aktivt val, säger Annika Gudmundsson.

Nyligen beslutade landstingsfullmäktige i Uppsala om fri etableringsrätt för privata vårdcentraler.

Men en konkurrenssituation i Tierp är ingenting som Gudmundsson ser som ett hot mot verksamheten.

– Det här kommer i hela landet och det är som det är. Man får förhålla sig till en konkurrenssituation om det uppkommer.

Mer läsning

Annons