Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stärkt damm pallar för 10 000-årsflödet

/
  • Höjs och förstärks. Fortum planerar att höja och stärka flera dammar här vid Untra kraftverk mellan Mehedeby och Söderfors. Med åtgärderna ska dammarna klara exceptionella flöden som bara inträffar en gång på 10 000 år.

Dammarna vid Untra kraftverk ska stärkas så de står emot vattenflöden som bara inträffar en gång på 10 000 år. Åtgärden behövs då dammbrott kan utgöra risk för liv och egendom.

Annons

– Dammarna bli även robustare vid normala flöden, säger Karl-Erik Löwén, projektledare på Fortum.

Enligt en modell som tagits fram av energibranschen klassas Södra Vallen vid Untraverket som klass 1 – där mest skada kan ske vid ett brott. Det gör att hela anläggningen måste klara sådana vattenflöden.

Fortum planerar att höja vissa dammvallar med 1,8 meter. De kan då stå emot 3 500 kubikmeter vatten per sekund mot 1 900 i dag.

Varför gör ni de här åtgärderna?

– På 70-talet uppmätte SMHI flöden i övre Åseleälven som var högre än förväntat. Så hade vi också raset i Noppikoski i övre Dalälvens tillflöden. Det har gjort att SMHI och kraftbolagen gemensamt utarbetat en modell med risk för flöden, svarar Karl-Erik Löwén.

Säkerhetstänkande

– Kraftverken byggdes under slutet på 1800-talet. Sedan dess har vi fått ett ökat säkerhetstänkande i samhället. Det skulle också bli dyrt för kraftbolagen vid ett dammbrott, då de får stå för hela kostnaden.

Modellen har successivt införts i olika kraftstationer och turen är kommen till anläggningen mellan Mehedeby och Söderfors.

Fortum Dalälven Kraft AB ska ansöka om tillstånd enligt miljöbalken för åtgärden som planeras till 2013–2014.

13 april håller Fortum ett informationsmöte i Untra konferensgård för allmänheten om dammplanerna.

Mer läsning

Annons