Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stormöte om oroligheter i Aspenskolan

/
  • SAMVERKAN. Nolltolerans och samverkan är ledorden för att komma åt grupperingar och oroligheter inom skolan, enligt polisen Ulrica Hillerstig.

Misshandel, gängbildningar och dödshot. Polisen vill nu se nolltolerans mot brott i skolan.
– Vi ser väldigt allvarligt på gängbildningarna och allt som inträffat i skolan den senaste tiden, säger Ulrica Hillerstig, ungdomspolis i Tierp.

Annons

Enligt Ulrica Hillerstig är nolltolerans och samverkan den bästa vägen att gå för att stävja problemet. Av den anledningen hölls det i måndags ett stormöte för att diskutera tillvägagångssättet.

Med på mötet fanns bland andra polisen, socialtjänsten, nätverkshuset, ungdomsnätverket, flyktinghandläggare och representanter från Aspenskolan, Centralskolan och Högbergsskolan. Mötet gick ut på att kartlägga situationen och ta reda på vad som görs i nuläget. Varje berörd myndighet ska nu fundera på förslag till ytterligare åtgärder.

– Det här handlar om hotbrev och grov misshandel med tillhyggen och det ser vi väldigt allvarligt på. Från polisens sida har vi redan särskilda insatser och vi har fått beslut om skyndsam utredning när det gäller brotten som begåtts i skolan, säger Ulrica Hillerstig.

Nu vill polisen alltså se en nolltolerans mot brott i skolan.

– Nolltolerans och samverkan har visat sig var det bästa förebyggandet. Vi måste tidigt vidta tidiga åtgärder, som att tidigt anmäla till socialtjänsten om någon mår dåligt.

Redan i dag samarbetar polisen med ungdomsnätverket i Tierp, som ett led i det brottsförebyggande arbetet. Framöver kommer polisen också att utbilda skolpersonalen.

– Det är ju polisens jobb att utreda brott och skolan verkar ha förstått att de kan ringa vid pågående och avslutade brott. Vid de senaste händelserna har skolan agerat exemplariskt, säger Ulrica Hillerstig.

– Jag tror verkligen att vi har stora möjligheter att lösa det här. Grupperingarna bland ungdomarna är oroande men med hjälp av samverkan kan vi lösa det.

Annons