Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svårt få kandidater till årets kyrkoval

/
  • FÅ KANDIDATER. Flera församlingar i Tierps kommun har haft att problem att få fram kandidater till kyrkovalet. ”Många vill ställa upp om man bara slipper den politiska delen”, säger Bengt Jansson.

Flera församlingar i Tierps kommun har haft svårt att få fram kandidater till årets kyrkoval. Om inte situationen förbättras kan församlingar bli tvungna att slås ihop.

Annons

I september är det dags för kyrkoval inom Svenska kyrkan. Men flera församlingar runt om i Tierps kommun har haft svårt att få fram kandidater till kyrkofullmäktige. När anmälningstiden gick ut i mitten på maj hade ett par församlingar inte en enda kandidat listad. Uppsala Stift valde då att förlänga anmälningstiden med en månad.

– Nu börjar det se lite bättre ut, anmälningarna börjar komma in, säger Gunilla Eriksson på Uppsala stift.

Sämst ser det ut för Vendels församling, som i dagsläget bara har en kandidat till 17 platser i fullmäktige. I Västland har församlingen sju kandidater men för att fylla kyrkofullmäktige och dess ersättare krävs 22 personer.

– Jag tror inte att det blir några problem att fylla platserna men däremot har det varit lite kärvt. Det är inte lätt att hitta personer som ska ställa upp ideellt men ändå hållas ansvariga om någonting går fel, säger Bengt Jansson, ordförande i Västlands församlings kyrkofullmäktige.

Han anser att det är fel att kandidaterna måste representera ett politiskt parti och vill hellre se en församling som styrs av en styrelse, likt en förening. Det är också svårt att locka unga människor.

– Kyrkan borde avpolitiseras helt. Det är många som är engagerade men folk vill inte ha den här politiska stämpeln på sig när man tvingas välja parti, säger Jansson.

Det finns i dag inga direkta regler om vad som händer i det fall en församling inte kan har nog kandidater för att fylla platserna i kyrkofullmäktige.

– Vi har aldrig ställts inför det tidigare, men det som förmodligen händer är att man får lägga om strukturen och eventuellt slå ihop församlingar för att fylla platserna. Kriterierna för en församling är att engagemanget är så stort att församlingen kan få fram nog med förtroendevalda, säger Gunilla Eriksson.

Även förra valet förlängde stiftet anmälningstiden.

Under den perioden fylldes kandidaterna på med tillräckligt många namn.

Mer läsning

Annons