Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svårt få studentrum – då valde de Tierp

/
  • NÖJDA. Mattias Tylleskär och Josefin Ahlinder är nöjda med den etta de hyr i Örbyhus. En bostad som ligger 25 minuter från Uppsala där Mattias ska plugga juridik.

Trycket på studentlägenheter i Uppsala spiller över på södra delen av Tierps kommun. Tierpsbyggen har haft ovanligt lätt att hyra ut i Örbyhus och Tobo.

– Det är perfekt. Vi ger 2‑100 för ettan, säger Mattias Tylleskär som hyr ihop med flickvännen Josefin Ahlinder.

Annons

De är båda 19 år och från Karlskoga. Mattias Tylleskär ska läsa juridik på Uppsala universitet. Josefin Ahlinder tänker söka jobb i någon affär. De har ställt sig i kö till Uppsalahem med en köplats på över 200. I‑stället blev det Örbyhus, 25 minuter norrut med Upptåget.

– Tåget fungerar perfekt. När jag åker är det två tåg i timmen, säger Mattias Tylleskär.

Lägenheten är på 34 kvadratmeter, med kök och badrum. Hyran är reducerad med tio procent i studentrabatt.

Ovanligt hårt tryck

K änner du någon annan student som har haft svårt att få tag i bostad?

– Ja, en tjej från Karlskoga som först tänkte plugga i Gävle men sedan bytte till Uppsala. Hon halkade efter i bostadskön, men nu har hon fixat bostad i Gamla Uppsala.

Gunilla Andersson, Tierpsbyggen, säger att det har varit ovanligt hårt tryck på bostadsbolagets 18 studentlägenheter i Örbyhus och Tobo.

– Allt ledigt gick åt på en gång. Det har även varit efterfrågan på våra vanliga lägenheter. Vi har till och med hyrt ut i Kyrkbyn.

Karlskogaparets lösning av sitt bostadsproblem välkomnas av Uppsala studentkår.

– För att kunna få ett studentrum centralt brukar man få bo någon annanstans i en termin, säger bostadsansvariga Josefin Björlingson.

På hemsidan har studentkåren en länk till Tierpsbyggens hemsida. Björlingson uppger att studentkåren tipsar nya studenter om att de också ska leta lägenheter i grannkommunerna Tierp, Knivsta och Norrtälje.

Det är extra stor efterfrågan på bostäder denna höst. En orsak är att det är många studenter från andra länder. De vill passa på att studera här nu eftersom nyinskrivna tvingas att betala studieavgift från 2011.

200 intresserade av ett rum

Lina Berg, 19 år, Göteborg, hyr ett rum i en villa i Örbyhus. Hon säger att tågavgångar även nattetid är en förutsättning för att hon ska kunna bo där och plugga i Uppsala. Lina Berg ska läsa orientalistik med inriktning på turkiska.

– Efter det kan man söka jobb på ambassader, men jag vill jobba som guide.

Hennes hyresvärd berättar att 200 studenter ville hyra rummet.

– Man förstår att det är tryck. Några indier kom hit direkt med resväskor i handen, säger han.

Mer läsning

Annons