Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tämnarån riskerar att svämma över

/
  • ISPROPPAR. Propparna i Tämnarån har lett till att vattennivån är väldigt hög. Tierps kommun, Tierpsbyggen och boende hjälptes åt att få bort så mycket som möjligt.
  • Ulf Eriksson.

Boende i närheten av Tämnarån riskerar att drabbas av översvämningar. Vattennivån är nästan en meter högre än normalt.


– Faran är att det stiger så mycket att det går in i källare, säger Stefan Linde, fastighetstekniker i Tierps kommun.

Annons

Tierps kommun, Tierpsbyggen och flera boende i närheten av Karlholm arbetade under gårdagen med att få bort de issamlingar som proppar igen ån. På eftermiddagen fanns en grävmaskin på plats vid slutaren i Karlholm, där isen proppat igen en del av genomforsningen av vattnet.

– Vi tar bort så mycket is som möjligt med grävskopan. Vi hoppas att det räcker annars blir steg två att spränga och på det sättet lätta på trycket där det proppar igen, säger Stefan Linde.

På flera håll vittnas det om det höga vattenståndet. En bil står under vatten, lekplatser är fastfrusna i isen och vägar håller på att svämmas över.

Ulf Eriksson är en av privatpersonerna på plats och han beskriver läget som extremt.

– Jag har inte varit med om något liknande sedan 1965. Det brukar bli höga nivåer men det här är extremt. Den stora risken är att man får in vatten i källaren och brunnen, säger han.

Än så länge klarar sig Ulf Erikssons hus men han är orolig över hur situationen blir om vattennivåerna fortsätter att stiga. Han står en bit från sitt hus.

– Det har stigit väldigt fort, här körde jag så sent som i förrgår, säger han och pekar på en liten skogsväg som nu är helt översvämmad av vatten.

Efter gårdagens arbete med att hacka bort is får kommunen nu vänta och se vilken effekt åtgärderna får. Under helgen håller man noggrann koll på utvecklingen och eventuellt tvingas man att spränga bort propparna.

– Vi kan ju inte göra så mycket mer än att vänta och se, säger Ulf Eriksson.

Mer läsning

Annons