Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tierp förebild för indiska politiker

Under torsdagen besökte sju kvinnliga indiska politiker Tierps kommun. Vid besöket skulle de lära sig hur politiken kan fungera på lokal nivå.
– Det här visar hur man kan stötta lokala partier och invånare, säger Nagappa Kenchamma.

Annons

Besöket från de indiska politikerna är en fortsättning på den kinesiska delegation som besökte i Tierp i december. SKL International var så pass nöjd med det upplägget att man bad Tierp att stå värd för ett nytt liknande möte. Resultatet blev den sammankomst som under torsdagen anordnades på Vendels bygdegård.

– Det här är kvinnor som är folkvalda politiker på lokal nivå. Anledningen till att vi valde Tierp är att det är en landsbygdskommun och målet är att visa att man kan bedriva seriös politik på lokal nivå, säger Paul Dixelius på SKL International.

Sedan några år tillbaka har SKL International, på uppdrag av Sida, drivit ett projekt i Indien. Syftet är att förbättra den lokala politiken i Karnataka.

I den indiska delstaten bor 44 miljoner människor men i de byar där SKL är verksamma ligger snittbefolkningen på runt 5 000.

Ett förbund bestående av kvinnor har startats på delstatsnivå, med målsättningen att öka de lokala politikernas inflytande. Från dessa mindre byar kom de kvinnor som besökte Tierp. Utöver politikerna fanns det också en rad andra indiska representanter på plats.

– Det är väldigt stora skillnader mellan Sverige och Indien. I Sverige använder man skattepengarna på ett bra sätt och politikerna jobbar verkligen för människorna. I Indien måste man slåss för resurserna och många lever väldigt fattigt, säger politikern Nagappa Kenchamma, som själv är uppvuxen och bor och verkar i en liten och fattig indisk ort.

En presentation som väckte stor uppståndelse rörde den svenska ambulansen. Annika Blomkvist, chef för ambulansen i Tierp, och Peter Wahlborg, biträdande chef, informerade om sitt arbete. Presentationen väckte flera frågor, bland annat ”är det helt gratis?”. När de indiska politikerna sedan fick chansen att kika inuti en ambulans var det med stor förundran.

– Jag har aldrig sett något liknande där jag kommer från. Det här med hur ni ordnar allt kring ambulansen och sjukvården ska jag försöka ta med mig hem, avslutar Nagappa Kenchamma.

Mer läsning

Annons