Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tierp som fairtrade skapade debatt

Miljöpartisten Jenny Lundströms motion om att göra Tierp kommun till en certifierad Fairtrade City skapade en hel del debatt på kommunfullmäktige i går.

Annons

Motionen, som lämnades in i juni av Miljöpartiets företrädare Jenny Lundström i juni, bifölls för ett par veckor sedan av kommunstyrelsen.

I Miljöpartiets motion står att kommunen ska ta de första stegen mot en mer etisk konsumtion, vilket Socialdemokraterna och Vänstern i går valde att stödja.

– Självklart ska vi i kommunen stötta att det kaffe vi dricker är producerat av arbetare med goda villkor, menade Socialdemokraten Patrik Årman under mötet i går.

Reservationer

Från alliansens sida hördes flera reservationer mot att säga ja till motionen, och sedan tillsätta en tillfällig beredning som ska utreda frågan.

– Ska vi verkligen ta säga ja till motionen och sedan uppdra åt en beredning att utreda frågan? Blir det inte bakvänt? undrade Catarina Deremar (C).

Hon fick medhåll från allianskamraten Daniel Blomstedt från Moderaterna.

– För första gången på mina 13 år i kommunfullmäktige säger vi ja till en motion, men det är ju olyckligt att vi gör det åt just den här motionen, suckade han och höll med Deremar om att beredningen borde utreda motionen innan den fick ett bifall.

Trots alliansens protester blev det ett ja till motionen.

Även det ekonomiska resultatet i kommunen skapade en hel del debatt, liksom lärcentrums organisatoriska tillhörighet.

Mer läsning

Annons