Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tierp sviker löftet om bättre hemtjänst

/
  • MER STÄDNING. Asta Årman, 79 år, Tierp, hade behövt mer städning men klarar sig med inköp en gång  i veckan.

Äldre skulle få duscha oftare och få städat mer regelbundet. Men på grund av det ekonomiska läget tvingas nu Tierps kommun att ställa in planerade förbättringar inom hemtjänsten.

Annons

I början på året beslutade kommunstyrelsen i Tierp om nya riktlinjer inom hemtjänsten för äldre och personer med funktionsnedsättning. Det innebar bland annat att personer skulle få hjälp att duscha två gånger per vecka i stället för en. Även inköpstillfällena och städningen skulle fördubblas.

Men kommunstyrelsens ordförande Bengt-Olov Eriksson (S) och kommunchefen Per Nordenstam beslutar att revidera de nya riktlinjerna, som skulle ha börjat gälla 1 maj.

– De nya riktlinjerna är dyrare än de gamla. Det här är en konsekvens av det ekonomiska läget och vi minskar på en förväntad kostnad, säger Bengt-Olov Eriksson, som inte kan ge någon exakt siffra på hur mycket pengar som sparas i och med åtgärden.

– Men mellan tummen och pekfingret rör det sig om 1 miljon kronor årligen.

På flera områden skjuts insatser på framtiden och kommer nu att införas successivt. Bland dessa finns aktiviteter och social samvaro, enklare matlagning och postläsning för synskadade. Vad som menas med successivt är inte helt klart.

– Men det blir inte under 2009 i alla fall, säger Bengt-Olov Eriksson.

På träffpunkten i Björken sitter en handfull pensionärer och fikar.

De tycker att det är hemskt med alla besparingar som kommunen tvingas genomföra.

– Som ensam person klarar jag mig med inköp en gång i veckan men ibland skulle jag behöva mer städning. Fast måste de skjuta på utökningen så måste de väl, säger 79-årige Asta Årman från Tierp.

Annons