Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tierps skolor ska få fler datorer

/
  • FLER DATORER. På Högbergsskolan i Tierp är dator- och lärartätheten hög. Nu ska även grundskolorna i Tierps kommun få fler datorer. ”Det finns med i budgetarbetet för nästa år”, säger Jonas Nyberg (S) ordförande i utskottet barn och ungdom.
  • SKOLPOLITIKER. Jonas Nyberg (S) ordförande i utskottet barn och ungdom betonar att Tierps skolor ska bli bättre.

Skolorna i Tierps kommun ska få fler datorer.

– Målsättningen är att ha en dator per tre elever, säger Jonas Nyberg (S) ordförande i utskottet barn och ungdom.

Annons

Som Arbetarbladet berättade i torsdags så rankade Lärarförbundet Tierp som en av de 20 sämsta skolkommunerna i landet. Andelen utbildade lärare och förskollärare var relativt bra – däremot hamnade Tierp långt bak när det gäller personaltätheten, undervisningsmaterial, friska lärare och godkända niondeklassare.

– Vi är absolut inte nöjda med det och vi ska förbättra oss, säger Jonas Nyberg.

Han framhåller att när det gäller resurser till undervisningen så ska datortätheten förbättras nästa år. Hur många datorer som ska köpas in är inte klart.

När det gäller lärartätheten i skolorna ligger Tierp på 8,2 mot rikssnittet på 8,1 lärare per 100 elever. På gymnasiet har de en högre lärartäthet än riket. Personaltätheten på fritids och förskolorna är inte lika bra – men några planer på att anställa fler pedagoger på fritidshemmen finns inte i dagsläget.

När det gäller andelen godkända elever i årskurs 9 så hamnar Tierp på plats 248 av landets 290 kommuner.

– Det pågår ett arbete inom skolan för att förbättra måluppfyllelsen. Det här är en otroligt viktig fråga för oss, säger Nyberg som nämner att samtliga rektorer och produktionschefen har startat upp ett arbete där de tittar mer kritiskt på skolan.

– Vi måste utmana oss själva för att bli bättre.

Rankningen baseras också på hur många barn i åldrarna 1–5 som är inskrivna på förskola. Där hamnade Tierp också långt bak. Nyberg framhåller dock att det är frivilligt och att statistiken skiljer sig mot staden där fler barn är inskrivna.

Att Lärarförbundet efterlyst ett diskussionsforum för att förbättra skolan välkomnar Nyberg som ska ta kontakt med förbundet för en diskussion.

Mer läsning

Annons