Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tierpsbarn får vaccination mot leversjukdom - men det får inte alla i Gävleborg

/
  • Från årsskiftet får alla spädbarn i Uppsala vaccin mot Hepatit B. I Gävleborgs län måste föräldrarna betala drygt 300 kronor för skyddet.

Från årsskiftet ska alla spädbarn i Tierp och Älvkarleby kommuner vaccineras mot Hepatit B, en virussjukdom som kan ge leverskador.
Samtidigt vill smittskyddsläkaren i Gävleborgs län – Signar Mäkitalo – se en allmän vaccination även där.

Annons

– Jag har gett information till ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden samt hälso- och sjukvårdsdirektören. Min åsikt liknar andra smittskyddsläkares, men det här är ett politiskt beslut, säger han.

I Gävleborgs län går det i dag att som förälder välja till skyddet för drygt 300 kronor.

– Det är 85 procent av föräldrarna som väljer det men 15 procent som inte gör det och man kan inte säga att Hepatit B minskar här, säger Signar Mäkitalo.

Åter till Uppsala län. Där får spädbarn i alla kommuner vaccin mot Hepatit B från årsskiftet. Tidigare har man i Sverige bara gett vaccinet till riskgrupper – barn vars föräldrar är födda i länder där Hepatit B är vanligare. Sjukdomen har främst förekommit i Asien, Afrika, Mellanöstern och Sydamerika. Regeringen ser nu över frågan på nationell nivå men Uppsala län väljer att agera redan nu. Steven Lucas, barnhälsovårdsöverläkare i Uppsala län landsting, förklarar detta med att allt fler svenskar är ute och reser i världen och exponeras för viruset.

– Vi behöver göra som man gör i andra länet och stärka skyddet genom att erbjuda vaccination, säger han.

Vaccinet har funnits sedan 1980-talet och i de flesta länder erbjuds ett fullständigt skydd. Alla barn som är födda 2016 och senare samt vissa barn som är födda 2015 kommer att få erbjudandet. Vaccinationen ger i tre doser. Beslutet om vaccination har fattats av hälso- och sjukvårdsstyrelsen på förslag av smittskyddsenheten och barnhälsovårdens länsavdelning.

Mer läsning

Annons