Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tierpsbyggen river hyreshus i Karlholmsbruk

/
  • inte värd att rustas. Nu ska de gapande tomma hålen bort. Nästa sommar rivs de tomma hyreshusen på Hauhogatan i Karlholmsbruk. Husen har i stort sett stått tomma i uppåt 15 år.

Tierpsbyggen river de båda tomma hyreshusen på Hauhogatan i Karlholmsbruk.

Rivningen beräknas gå på 1,2 till 2 miljoner kronor.

Ändå är åtgärden den mest lönsamma enligt bolaget.

Annons

Rivningsbeslutet har tagits av Tierpsbyggens styrelse.

– Det kan tyckas vara kapitalförstörning. Men vi har ytterligare 40 tomma lägenheter i Karlholmsbruk förutom de här 36. Vi har inte en sådan ekonomi att vi kan chansa på att bygga om lägenheterna för att få dem uthyrda. Det vore annorlunda om det fanns ett tryck på lägenheter i Karlholm, säger vd Roger Kjettselberg.

Bostadsbolaget ska under hösten skicka ut ett förfrågningsunderlag inför upphandling av rivningen. Målsättningen är att husen ska vara rivna till midsommar nästa år. Kjettselberg har gjort en miljöinventering av husen och inte funnit någon uppseendeväckande. Han räknar dock med att det kan finna asbest i badrummen som behöver ett särskilt omhändertagande.

Beräkningen på 1,2 till 2 miljoner kronor för rivningen har Kjettselberg fått fram genom att jämföra kostnaden för att jämna Hästhagen med marken. Husen på Hauhogtan, som byggdes på 70-talet, har i princip stått tomma i 15 år förutom gästspel med flyktingförläggning vid ett par tillfällen.

Det är första gången i Tierpsbyggens historia som hyreshus rivs.

– Det är aldrig kul att ta ett beslut om rivning. Men jag tror att det kan komma ut något positivt av det här. Det är inte kul med tomma fönster. Än så länge är inte husen förfallna men de förfaller med åren.

Kjettselberg har utrett husens framtid. Han har tittat på alla fruktlösa satsningar som gjorts under åren för att få lägenheterna uthyrda. En tanke som dök upp var om husen kunde anpassas till äldre. Nu funderar Tierpsbyggen i stället på att titta på tillgängligheten för äldre i andra tomma lägenheter.

– Kommunen ska skicka ut en enkät till äldre. I den ska vi få med några frågor hur de vill ha det med boendet.

Mer läsning

Annons