Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tobias måste söka jobb som inte finns

/
  • MISTE JOBBET. I september gick 21-årige Tobias Lööf, Tierp, en internutbildning till Atlas Copco till CNC-operatör. Nu har han och alla de andra cirka 20 som gick kursen mist jobbet.

I höstas utbildades en grupp CNC-operatörer vid Atlas Copco i Tierp.
Flertalet var unga människor som såg chansen att få en praktisk utbildning.
Nu har samtliga fått sluta på grund av de bistra tiderna.

Annons

Det rör sig om ett 20-tal visstidsanställda där företaget inte förlänger deras jobb.

– Jag fick beskedet i fredags. Det känns tråkigt. Sammanlagt var jag på Atlas Copco i ett år, säger 21-årige Tobias Lööf från Tierp som har full lön februari ut.

Han är inte bitter på företaget utan konstaterar att "många andra som jobbat länge också mister sina jobb". Utbildningen till CNC-operatör var både teoretisk och praktisk. Han lärde sig läsa ritningar och köra datorstyrda maskiner som fräsar.

– Det tror jag är bra, men nu finns det inte så många jobb att söka, svarar Tobias Lööf som i viss mån känner sig flyttbar.

Platschefen Stefan Calner säger så här om att tvingas avpollettera de nyutbildade maskinoperatörerna.

– Jag sticker inte under stol med att det känns riktigt, riktigt illa.

Calner poängterar att det inte gick att argumentera för att den här gruppen skulle få behålla sina arbeten, då de konkurrerade med kvalificerat folk som redan kan sina jobb. Han konstaterar att de visstidsanställda till stor del är unga människor.

– Debatten som förs i media kring LAS är att det ofta är unga människor, invandrare och kvinnor som får gå.

Platschefen tror att CNC-operatörerna om inte annat har nytta av kunskaperna i andra verkstadsjobb. Han menar också att de kan vara en grund för högre studier.

Håkan Englund, arbetsförmedlare i Tierp, ger en mörk bild av arbetsmarknadsläget för CNC-operatörer trots att det så sent som i höstas var ett bristyrke.

– Vi har lite jobb inne men inte som CNC-operatörer. De måste bredda sig när det gäller att söka jobb.

Englund menar att det kan vara svårt för operatörerna att hålla sina kunskaper levande. Och att det kan gå fort i branschen att ändra maskinerna.

– Men det kan bli så att de som tillverkar maskinerna stannar upp i lågkonjunkturen.

De visstidsanställda som inte får förlängda jobb vid Atlas Copco går utanpå den skvader som också blir av med jobben. Efter förhandlingar står det klart att 68 av de drygt 400 tillsvidareanställda sägs upp.

 

 

Mer läsning

Annons