Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tolvåringar ”boffar” och vill köpa hasch

/
  • UNGDOMSPOLIS. ”Det förekommer mycket narkotika. Jag vill vädja till alla vuxna att ringa så fort man har minsta misstanke” säger Ulrica Hillerstig, ungdomspolis i Tierp.

Tioåringar som ”boffar” och tolvåringar som vill köpa hasch. Droganvändandet i Tierp har krupit ned i åldrarna.

Annons

– Många unga mår psykiskt dåligt och måste ta droger för att orka, säger ungdomspolis Ulrica Hillerstig.

Hon har märkt av en stor ökning av narkotikaanvändandet bland ungdomar – det rör sig om olika typer av droger. Att det har ökat nu beror enligt Hillerstig på att det bor unga missbrukare som måste få in nya kunder för att betala sitt eget missbruk.

– Nya droger och att det är mer lättillgängligt gör att det växer och blir större. Det är lättare att få tag på droger än alkohol. Droger kan du köpa via internet, medan alkohol måste du få någon att köpa ut åt dig, säger Hillerstig som vittnar om att fler unga också dricker alkohol och röker.

Livsfarligt

”Boffning”, när ungdomar inandas drivgaser från bland annat luftfräschare, är också något som brett ut sig. Det rör sig om barn i åldrarna 10–16 år som boffar.

– Vi har 15-tal ungdomar i Tierp som boffar och det är livsfarligt. Det är elever från Högbergs, Aspen och Central, men många av dem går inte ens i skolan, säger Hillerstig som betonar vikten av att skolan och andra vuxna slår larm.

– De vuxna på Centralskolan gjorde ett ordentligt bra jobb som ringde oss direkt. Det är vårt jobb att ta hand om personer som begår brott.

Mer läsning

Annons