Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tomma hus i Karlholm kan komma att rivas

/
  • gammal hyresgäst. Kjell Mejerfjord, som en gång bodde i det här hyreshuset på Hauhogatan, menar att det är kapitalförstörning att riva husen.Foto: Conny Svensson

De två tomma hyreshushusen på Hauhogatan i Karlholmsbruk kan komma att rivas, Tierpsbyggens vd Roger Kjettselberg ska utreda vad som ska hända med husen. – Tiden tär på husen när de inte används, säger Kjettselberg.

Annons

Husen som rymmes 36 lägenheter har i princip stått tomma i 15 år. Undantaget har varit då det var flyktingförläggning här i slutet av 90-talet och i början på 2000-talet. Nu ligger de i malpåse.

– Vi har underhållsvärme på och lite tillsyn, berättar Roger Kjettselberg.

Han ska under sommaren utreda vad som ska ske med husen. I augusti tar sedan Tierpsbyggens styrelse beslut. Frågan är vad en rivning kostar.

– Hästhagen kostade 4,5 miljoner kronor. Vad en rivning här kostar beror mycket på hur stor miljöpåverkan det är, hur mycket som behöver saneras efteråt.

Kjettselberg säger att ett annat alternativ kan vara att rusta lägenheterna men att de då inte kan bli vanliga hyreslägenheter utan mer boenden för en speciell grupp. Utredningen om husen kom också till i samband med att Tierps kommun håller på att ta fram en äldreplan.

Ansträngningar under åren att hyra ut lägenheterna har varit förgäves. Inte ens inblandning från Högskolan i Gävle hur Karlholmsbruk ska bli attraktivt har hjälpt. Och Karlholmsprojektet, där husen skulle göras om till radhus med egen bryggplats, fick inget bidrag från Miljödepartementet.

Till saken hör att bostadsbolaget har ett 40 andra tomma lägenheter i samhället.

– Nej, jag tror snarare att de tycker det är tråkigt med alla tomma fönster, då det ser ödsligt ut, svarar Roger Kjettselberg.

Arbetarbladet spanar in husen, där fönster gapar tomma och balkonger står nakna. Plötsligt kommer Kjell Mejerfjord vandrande mellan husen på väg till mamman som bor på Värdshusvägen intill.

– Jag brukar ta den här vägen, husen är förvånansvärt lite förstörda för att stå tomma. För 20 år sedan, då jag var ny i Kalholmsbruk, bodde jag och familjen i en trea och en fyra i ena huset. Då var det fullt med folk här, det var också mycket jobb på orten. Det var trivsamt och en bra miljö för barnen.

– Det är kapitalförstörning att riva husen men jag förstår om ägarna måste göra något, säger Kjell Mejerfjord.

Mer läsning

Annons