Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tre program slopas när elever blir färre

/
  • Allt färre. Elevantalet på Högbergsskolan beräknas minska de kommande åren. Det är orsaken till att den röd-gröna majoriteten vill lägga ned tre program: barn- och fritid, industri-, och restaurang- och livsmedelsprogrammen.

Färre elever gör att majoriteten i Tierps kommun vill lägga ned tre program på Högbergsskolan.

Annons

Åtgärden medför att lärartjänster försvinner.

– Det viktigaste är att bibehålla hög kvalitet på de program vi har, säger Jonas Nyberg (S), ordförande i Utskottet barn och ungdom.

Det rör sig om barn- och fritidsprogrammet, restaurang- och livsmedelsprogrammet samt industriprogrammet.

– 40 procent av eleverna läser på andra skolor och elevunderlaget minskar med 50–60 elever de närmaste åren, säger Jonas Nyberg (S).

Att köra vidare med få elever i klasserna blir dyrt för kommunen.

– Om vi har fem elever i en klass blir kostnaden per elev högre. Lika mycket måste vi då betala för elever som går på andra skolor, säger Nyberg.

Lärare mister jobb

Han säger att lärartjänster måste bort i besparingsförslaget. Hur många har han dock ingen siffra på.

Programmen läggs ned till höstterminen 2012. Förslaget togs av de båda socialdemokraterna i utskottet, kommunstyrelsen avgör frågan 18 oktober. Den borgerliga alliansen reserverade sig. De ska återkomma med sin syn på frågan till kommunstyrelsen.

Tre sökande

Under höstterminen ligger redan industri- och restaurangprogrammen på is på grund av för få sökande elever. Nyberg säger att industriprogrammet bara hade tre sökande – varav en behörig – till två inriktningar.

– Ingen kommunal skola i länet bedriver industriprogram. Här är det bara Haglunds gymnasium i Gimo med stöd av Sandvik som gör det.

När det gäller nedläggningen av barn- och fritid säger Nyberg att det programmet samt vård- och handelsprogrammen har samma sökande. Att man fastnat för att skippa just barn- och fritid motiverar han så här.

– Det är ett yrkesinriktat program som inte ger behörighet till högskolestudier. Och i den nya skollagen bli förskolelärare viktigare. Det finns andra vägar att bli förskollärare.

De elever som i dag går på de aktuella programmen får gå klart sina utbildningar.

Mer läsning

Annons