Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tuffa tider för Tierp

/
  • BESPARINGAR. Med arbetslösheten förlorar kommunen pengar i form av tappade skatteintäkter.  I nästa vecka tvingas politikerna att lägga fram ett förslag till ytterligare ombudgetering.

Nya besparingar är att vänta inom Tierps kommun. Redan nästa vecka läggs ett förslag om en ny budget fram.

Annons

Prognoserna för Tierps kommuns skatteintäkter blir bara sämre. Under 2009 beräknas bortfallet bli upp mot 25 miljoner kronor.

– Och tyvärr väntas den siffran stiga med ytterligare ett antal miljoner, säger Tierps kommunalråd Bengt-Olov Eriksson (S).

Redan i början av året gjorde kommunen en ombudgetering och sparade 6,5 miljoner kronor, procentuellt lika fördelat mellan samtliga verksamhetsområden. För att möta de nya och ännu dystrare skatteprognoserna har kommunen beslutat om att lägga om sin budget ytterligare en gång.

– Den här gången handlar det mer om att titta på olika verksamheter och se var vi kan spara. Vi har ju också en del kostnadsökningar, framför allt när det gäller försörjningsstöd inom resurscentrum vuxna. Det blir en kraftig minskning inom vissa områden och en ökning inom andra.

– Det törs jag inte svara på. Men visst kommer det att bli nödvändigt med en del förändringar i verksamheten.

I går fick kommunerna besked om att regeringen skjuter till 17 miljarder till kommunsektorn de kommande tre åren. För Tierps del innebär det drygt 10,6 miljoner för 2010 och 7,6 miljoner för 2011 och 2012.

– Det är naturligtvis välkomna pengar men det räcker inte på långa vägar för att täcka upp för skatteinkomstbortfallet, säger Bengt-Olov Eriksson.

Annons