Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tufft för arbetslösa

Arbetslösheten i Tierp har fördubblats sedan i somras. Lars Irenéus, chef på arbetsförmedlingen i Tierp tror på ett tufft 2009.


– Konkurrensen om jobben kommer
att
fortsätta vara hård under 2009, säger han.

Annons

Antalet lediga platser hos arbetsförmedlingarna i Uppsala län minskade med en femtedel under 2008. Samtidigt tredubblades antalet varsel i december jämfört med samma period 2007.

– Vi kan inte förvänta oss att det blir någon ökning av lediga platser i vårt område. Som arbetssökande måste man vara beredd att söka jobb över ett större område, säger Lars Irenéus.

Den hårda pressen från fler arbetssökande leder till att arbetsförmedlingen i Tierp omfördelar en del resurser. En del av de resurser som riktats mot arbetsgivare fördelas nu om mot arbetssökande. Irenéus råder också arbetssökande att vara aktiva och passa på att göra sig mera attraktiva på arbetsmarknaden.

– Man kan passa på att utbilda sig ett år och fundera på vad man själv kan göra för att förbättra sin konkurrenskraft tills dess att det vänder.

– Vi vill ha mer praktikplatser i väntan på att det blir fler riktiga jobb, de företagskontakterna vill vi gärna fördubbla. Vi vill också försöka få hit ytterligare yrkesutbildningar och utöka antalet vuxenutbildningar i samverkan med kommunen. Men det är en fråga om resurser och pengar.

Annons