Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tung trafik förstöranrika husi Tobo

Tung trafik i hög fart förstör de gamla husen längs Bruksgatan i Tobo. Upplandsmuseet vill att Tierps kommun räddar byggnaderna från ytterligare skador.

Annons

– Det här är byggnader av riksintresse. Det är viktigt att de även i fortsättningen kan bevara sin gamla karaktär, säger Agnetha Pettersson, antikvarie vid Upplandsmuseet.

Flera punkter

Agnetha Pettersson pekar på ett antal punkter som skadar de värdefulla trähusen från 1600-talet. Hon menar att gatan är smal med tung genomfartstrafik som ofta saknar respekt för hastighetsbegränsningarna. Men även att den fortlöpande höjningen av vägen, avsaknaden av trafikhinder och att snön plogas upp mot byggnaderna skadar dem.

Bostäder

Byggnaderna används i dag som bostäder. Enligt Agnetha Pettersson är det Vägverkets sak att åtgärda problemen. Men hon menar att det är Tierps kommuns uppgift att ta upp det med dem.

Enligt Kristina Alm, bygglovshandläggare vid Tierps kommun, finns det tydliga åtgärder som kan vidtas. Exempelvis kan en sänkning av vägbanan göra att det vatten som i dag rinner mot byggnadernas grunder leds bort.

– Det är gamla trähus som inte tål vad som helst, så vi hoppas att Vägverket lyssnar på oss.

Annons