Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tunga åren över för Scana Steel

/
  • NY SVARV. Det byggs om på Scana och ny utrustning för 20 miljoner håller på att installeras. Här kör operatör Matthias Ädel en av de nya svarvarna. Flödesledare Markus Mäki, Nils Monié, gruppledare, och operatör Johan Lundin kollar in produktionen.
  • ULTRALJUD. Då Scana inte har tillsatt alla tjänster ännu har de lånat in personal från Scana i Björneborg. Här gör Fredrik Söderholm ett ultraljudsprov för att upptäcka inre defekter.
  • REKRYTERAR. Det har gått bra att hitta kompetent personal, berättar Markus Mäki, Flödesledare vid Färdigställningen.
  • ANSTÄLLER. Scana Steel som halverade personalstyrkan under krisåren har snart kommit upp till de 180 personer som de var innan finanskrisen. Företaget söker fortfarande operatörer och produktionstekniker.
  • LEVERANSKLARA. Smidda tågaxlar reda för leverans.
  • BRA STÄMNING. Storordern har skapat ett bättre stämning på fabriksgolvet tycker nyanställde operatören Johan Lundin och Nils Monié, gruppledar, som arbetet på Färdigställningen sedan 1974.
  • UGN. Vid färdigställningen hettas upp för att kunna bearbetas.

Scana Steel halverade personalstyrkan när krisen slog till.

Nu två år senare har vindarna vänt och de anställer för fullt.

– Vi har en bra strategi för att säkerställa framtiden, säger vd Per Jarbelius.

Annons

Efter ett par tunga år är orderstocken åter fylld och personalstyrkan är nästan uppe i 180 anställda som den var före finanskrisen. Scana Steel, som tillverkar specialprodukter i stål, har sedan 2008 satsat på att utveckla egna produkter och är inte lika beroende av de stora kunderna som tidigare.

– Vi har byggt upp en större kundbas, med fler mindre kunder och fler produkter, säger vd Per Jarbelius.

Han betonar samtidigt vikten av de storkunder de har – som Sandvik, Erasteel och Ovako. Förändringarna på Sandvik är inget som oroar Jarbelius. Han ser positivt på Sandviks krav på en ökad lönsamhet – något som samtidigt innebär personalminskningar då företaget tar bort olönsamma produkter.

– Blir Sandvik starkare, blir även vi det, säger Jarbelius.

Stororder

I början av sommaren fick Scana Steel en stororder värd 150 miljoner kronor på tre år. Orden rör smidda och grova axlar med koppling till energisektorn. Jakten på 20 operatörer och produktionstekniker började. Företagsledningen var oroad över att det skulle vara svårt att rekrytera folk då många industrier skrek efter kompetent personal. Men det har gått bra. Ansökningar har rullat in och nästan alla platser är tillsatta. Merparten bor i Tierp och Gävle med omnejd.

– Det är ganska liten personalomsättning här. De som väl börjar blir oftast kvar, säger Markus Mäki, flödesledare vid Färdigställningen.

Johan Lundin, 34, från Gävle är en av de som nyanställts. Han var en av de montörer vid Ericson i Gävle som blev av med jobbet när fabriken slog igen. Att komma till en tung stålindustri var en stor förändring mot hans tidigare arbete – men han stortrivs som operatör.

– Det är ett självständigt jobb, frihet under ansvar, säger Johan som tycker att det råder en god framtidsanda på företaget.

Bra stämning

20-årige Tobias har jobbat en månad på Scana och tycker stämningen är bra.

– Jag trivs bra. Man kan fråga alla om saker och få hjälp, säger han.

Att företaget lyckats komma tillbaka efter krisåret har förbättrat stämningen på golvet. Förutom att personstyrkan halverades fick även de anställda gå ner i lön en tid.

– Det var knäckande. Vi visste inte om vi skulle blir kvar, säger Nils Monié, gruppledare vid Färdigställningen.

Han har jobbat på samma arbetsplats sedan 1974 och ser positivt på de förändringar som nu sker. Att de nu bygger om inne i fabriken för 20 miljoner kronor för att kunna klara kravet på stororden tycker han känns stort.

Just nu är det extra rörigt vid Färdigställningen ny utrustning håller på att installeras. Mitt i allt pågår samtidigt den vanliga produktionen - något som kan vara påfrestande för arbetslagen.

– Genom stororden känns det som om vi är tillbaka på banan och säkrat framtiden de närmaste tre åren. Det kommer att skapa ett lugn. Men det har varit en tung väg att gå och omställningen har varit stor med mycket nytt folk på plats, säger Tore Almgren, metallordförande vid Scana Steel.

Mer läsning

Annons