Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Två sätt att se på detframtida klimathotet

/
  • framtid som oroar. Meteorolog Anders Nylund pratade om klimathotet och det framtida vädret som lär bli extremt på många sätt.Foto: Conny SvenssonFANSVAR. Teolog Bo Nylund poängterade att det bara är människan av alla levande varelser på jorden som har ett ansvar för framtidens klimat.

Åhörarna i Tierp fick höra tv-meteorolog Anders Nylund spå framtida väder med extrema regn, torka och stigande temperaturer. De fick också uppleva hur hans bror, teologen Bo Nylund, blandade in det mänskliga tänkandet och kännandet i framtidsprognosen.

Annons

Föredragen hölls under måndagskvällen i biblioteket i Tierp med Broderskapsrörelsen och Socialdemokraterna som arrangörer. Temat var ”Väder och oväder – förr nu och i framtiden”.

– År 2100 kommer Lycksele att ha Tierps klimat och Tierp Hamburgs. Det blir mindre regn sommartid och en längre odlingssäsong. Totalt sett under året blir det mer nederbörd med mer regn vintertid och mindre snö, sade Anders Nylund.

Boven i dramat är kraftigt ökade utsläpp av koldioxid. På 15 år har medeltemperaturen stigit med 0,9 grader. De smältande polarisarna gör också att metan, som är en 20 gånger kraftigare växthusgas frigörs.

– När jag åker bil mellan Romsmaren och Uppsala fyller utsläppen av koldioxid samma volym som Bauhaus. All sådana klotsar måste tas om hand och det mesta hamnar i haven. Det ger sjunkande ph-halter vilket gör att alger och plankton dör.

Så tog teologen Bo Nylund till orda. Han pratade om hur astronauter eller kosmonauter som befinner sig på rymdstationer ganska snart tröttnar på komponerad musik.

– De vill höra vågornas svall, regn som smattrar, trädens sus, åskknallar och fågelkvitter. Det beror på att vi är en del av jorden. Vi har jordens egna sånger långt in i oss, under de medvetna skikten.

Som en följd av detta menade Bo Nylund att det finns en noussfär, vid sidan av atmosfären och biosfären.

– Det är allt medvetande, förnuft och tänkande. Noussfären är mycket dynamisk men kan inte ses med ögat. Det som alstras där kan var mycket spektakulärt och skrämmande.

– Det kan storma också i noussfären och finnas istider.

Bo Nylund menade att det var dags för humanister, samhällsvetare och ekonomer att ge sig in i klimatdebatten

– De måste skapa sociala modeller som är genomtänkta.

Han menade att hoten om svårbeboeliga områden, egoism och girighet ska ses som hot men att de går att övervinna.

– Det finns förmodligen mer god vilja i noussfären än ond.

Slutligen menade han att framtiden måste ses som en svag nedförsbacke där jordens alla medborgare kan gå utan att ramla, bara vi backar upp varandra och kan tänka oss mindre materiella saker.

– Om noussfären blir renare och finare kanske atmosfären och biosfären mår bättre.

Mer läsning

Annons