Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tvingas göra bullerutredning

/
  • Den tänkta villan ska ligga inte långt från E 4-rondellen utanför Tierp. Nu kräver kommunen att mannen gör en bullerutredning innan de kan bedöma ansökan om förhandsbesked om bygglov.

En man som vill bygga en villa i Svanby utanför Tierp tvingas göra en bullerutredning. Orsaken är närliggande E 4 och Tierp Arena. Mannen har överklagat föreläggandet till länsstyrelsen.

Annons

Mannen sökte förhandsbesked om bygglov hos kommunen. En del av granskningen enligt plan- och bygglagen gäller bullerstörningar. En bygglovshandläggare har på delegation förelagt mannen att komplettera ansökan med bullermätningen.

– Det är möjligt att bullerstörningarna är acceptabla men jag vill se att de ligger inom byggreglerna, säger handläggaren.

I överklagandet pekar mannen på att det redan finns bebyggelse på platsen.

Han anser att det borde ha gjorts en bullerutredning när nya E 4 anlades med tanke på bebyggelsen. Då det inte har satts upp några plank eller bytts ut några fönster så menar mannen att området inte kan klassas som bullerstört.

Mannen skriver att det endast är ett fåtal bullerevenemang per sommar vid Tierp Arena. Ytterligare ett argument är att han tänker använda energifönster som även stänger ute ett visst oljud.

Slutligen skriver mannen att han bott mellan gamla E 4 och länsväg 292 i 20 år och aldrig störts av buller, inte heller från Tierps flygplats som då var militärt flytfält och användes mer frekvent än i dag.

Bygglovshandläggaren vet inte om det gjorts någon bullermätning i samband med E 4-bygget.

– Bedömningen enligt plan- och bygglagen påverkas inte av tidigare bebyggelse. Förhållanden kan ha ändrats eller kraven skärpts, säger handläggaren.

Tjänstemannen berättar att kravet på bullermätning innan bygglov är mycket ovanligt. Inom detaljplan år sådana utredningar redan gjorda, men här ligger tomten utom detaljplan.

Christer Segerström, chefsjurist på länsstyrelsen i Uppsala län, säger att de först ska kontrollera om föreläggandet går att överklaga innan de prövar själva sakfrågan.

Mer läsning

Annons