Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

UL:s krångelår – nu letar vd:n nytt jobb

/

Turbulensen inom Upplands Lokaltrafik (UL) fortsätter. Först kom en misslyckad upphandling som ledde till stämningar på totalt 314 miljoner kronor. Sedan kom debaclet då DSB Uppland började ställa in avgångar med Upptåget efter bara någon vecka som ny entreprenör. Nu kommer nästa bakslag för UL – vd:n Malte Burwick ser sig om efter nytt jobb.

Annons

”Vi har haft ett turbulent år på UL” skriver vd:n Malte Burwick i ett brev till företagets styrelse och landstingsledningen. I brevet uttrycker han oro kring sin egen och UL:s framtid.

”I ett läge när UL har massor av viktiga resultat att nå, och när dessutom trycket från landstingshåll inför myndighetsbildningen tilltar rejält – seglar nu för min egen del plötsligt upp en ny fråga som jag måste fokusera på, nämligen att försöka se till att ha ett lämpligt arbete även efter årsskiftet” skriver Burwick och meddelar att han ”redan börjat fundera över tänkbara utvecklingssteg”.

Landstinget blir huvudman

Bakgrunden är den nya kollektivtrafikmyndigheten som ska bildas och därmed upplösningen av UL.

I juni togs beslut inom länets samtliga kommuner att, då den nya kollektivtrafiklagen börjar gälla vid årsskiftet, ska landstinget bli ny huvudman för länets kollektivtrafik. En nämnd med politiker har redan inrättats och nu har arbetet med att skapa en förvaltning, med tillhörande förvaltningschef, inom landstinget startat.

Finns övertolkningar

Och det är just rekryteringen av förvaltningschef som Malte Burwick oroas inför. UL:s personal omfattas av las (lagen om anställningsskydd) och kommer att flyttas över till landstinget. Vd-tjänsten omfattas dock inte av las.

Landstingsdirektören Kerstin Westholm, som är ansvarig för rekryteringen, har i vändande mejl svarat Burwick att man ännu inte bestämt huruvida chefstjänsten ska annonseras ut eller inte.

Däremot har en rekryteringsgrupp med landstingspolitiker tillsatts för att ta fram en kravprofil för den nya tjänsten.

– Det finns vissa övertolkningar i Maltes brev, men hans funderingar är förståeliga, säger S-politikern Börje Wennberg som ingår i rekryteringsgruppen.

I augusti ska kravprofilen vara klar och Wennberg menar att tjänsterna som vd för UL och förvaltningschef är relativt likvärdiga.

– I grunden handlar det om att tillhandahålla god lokaltrafik, konstaterar han.

Malte Burwick har sex månaders uppsägningstid och en fallskärm på 12 månader. Arbetarbladet har utan framgång sökt Malte Burwick.

Mer läsning

Annons