Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ung Vänster vill stoppa friskolorna

Inför en stopplag för etablering av nya friskolor. Det menar Ung Vänster, som under torsdagen besökte Högbergsskolan med sin kampanj ”Sorteringsskolan”.

Annons

Ung Vänster reser runt till gymnasieskolor i Uppsala och presenterar sin kampanj. Under torsdagen hade turen kommit till Högbergsskolan. Ett av kampanjens budskap är ett förbud mot nyetablering av friskolor och privatskolor. Enligt ungdomsförbundet bidrar dessa till att öka segregationen i samhället och utarmar den kommunala skolan.

– Vi vill stoppa friskolorna och privatskolorna. Alla ska ha rätt till en likvärdig utbildning oavsett bakgrund och ekonomi. Privatskolorna utarmar den kommunala skolan och privata investerare tjänar pengar på den kommunala skolans bekostnad, säger Miro Anter, ordförande för Ung Vänster i Uppsala län.

Moderata Ungdomsförbundet, MUF, i Uppsala är av en helt annan åsikt. Marcus Eklund, pressansvarig, menar att friskolorna inte är ett hot mot den kommunala skolan, utan i stället ett bra komplement. Däremot påpekar han att MUF är emot privata skolor som tar ut höga terminsavgifter från sina elever.

– När vi går ut och möter elever och ungdomar märker vi ett oerhört stöd för friskolorna, både från elever och lärare. Eleverna visar upp ett bättre studieresultat om de får en större valfrihet, säger han.Andreas Andersson

Mer läsning

Annons