Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Unga uppmanas studera

/
  • Kommunen har uppföljningsansvar för ungdomar 16–20 år. ”Allt är frivilligt. Vi kan bara hjälpa dem och stötta dem till att studera”, säger Jonas Nyberg (S) ordförande i utskottet barn och ungdom.

109 ungdomar i Tierps kommun har valt att inte gå gymnasiet. 28 av dem är helt sysslolösa. Det visar kommunens uppföljning av ungdomar 16–20 år.

Annons

– Många av dem har frivilligt valt att inte gå i gymnasiet av det ena eller andra skälet. Det vi kan göra är att pusha dem att komma tillbaka till skolan så de får en utbildning, säger Jonas Nyberg (S) ordförande i utskottet barn och ungdom.

Kommunen har enligt lag uppföljningsansvar för ungdomar upp till 20 år. Enligt kommunens datasystem var 109 ungdomar i höstas inte registrerade på någon gymnasieskola – varken i Tierp eller i någon annan kommun. Vidare uppföljning visade att 79 av ungdomarna studerade eller arbetade. 16 av dem var arbetslösa och två har flyttat från kommunen. Två ungdomar har kommunen inte lyckats finna.

– Det vi gör nu är att vi ska följa upp de två ungdomar vi inte har fått tag på, berättar Jonas Nyberg.

Det är utvecklingsledaren Lennart Hillgren som sköter all kontakt, samt följer upp ungdomarna. Nyberg betonar dock att allt är frivilligt och att kommunen bara kan stötta och förmana ungdomarna att studera. I annat fall kan de hjälpa dem i kontakten med arbetsförmedlingen och att söka praktikplats.

Uppföljningen sker en gång om året.

Mer läsning

Annons