Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Uppsala bytte taktik

Länsstyrelsen i Uppsala län har under 2011 satsat mer än tidigare på förebyggande djurskyddskontroller. En del av kontrollerna gäller lantbrukets djur.
– Vi tror vi når flera djur på det sättet än att åka ut på en anmälan om hund eller katt, säger länsveterinär Henrik Eriksson.

Annons

Länsstyrelsen, som i tre års tid haft ansvaret för djurskyddet, bytte taktik till 2011. Precis som i övriga Sverige satsade de extra på förebyggande djurskyddskontroller.

– Vi har tittat på de som har djurförbud, lantbrukets djur och zoobutiker, säger Henrik Eriksson.

Antalet förebyggande kontroller ökade mellan de båda åren, från 75 till 113, eller 50 procent. Eriksson tror att det på sikt ger en bättre djurvård i länet. Han betonar att den stora andelen ärenden hos länsstyrelsen dock fortfarande är anmälningar om djur som far illa, främst hundar och katter. Han säger dock att man lagt över vissa resurser på det förebyggande arbetet.

– Det är inte alltid så att vi åker ut vid en anmälan om djur om far illa. I vissa fall ringer vi eller skriver brev.

I hela Sverige har antalet förebyggande djurskyddskontroller ökat med 34 procent. Länsstyrelserna och Jordbruksverket jobbar ihop för att göra kontrollerna effektivare och mer enhetliga runt om i landet.

Mer läsning

Annons