Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Uppsala prioriterar samhällsfunktioner

I Uppsala län förbereder sig landstinget och kommunerna på att vissa delar av samhället kan slås ut vid ett större influensautbrott.
– Det kan bli så att vi kommer att tvingas prioritera vissa funktioner före andra, säger Per Nordenstam, kommunchef i Tierps kommun.

Annons

I Tierps kommun väntar man på besked från landstingen hur det blir med kostnad och utförande av en omfattande vaccination. Syftet är att kommunens personal ska vaccineras.

– Men det hindrar ju inte alla från att bli sjuka. Funktioner som äldreomsorgen kommer att prioriteras om det blir ett större bortfall av personal, förklarar Per Nordenstam.

I Älvkarleby kommun finns en beredskapsplan. Just nu väntar man på ytterligare information från landstinget.

Staffan Sylvan är smittskyddsläkare i Uppsala. Enligt honom är det inte mycket man kan göra för tillfället – mer än att invänta vaccinet.

– Det går inte att skynda på produktionen ännu mer. I slutet av augusti vet vi mer om hur det ska gå till, vilka som får vaccinera sig, vad det kommer att kosta och vem som ska betala.

Han tycker inte att folk behöver ägna tid åt att oroa sig.

– Men man ska ta det på allvar. Jag skulle dock ha varit mer bekymrad om det var en lika omfattande spridning av fågelinfluensan.

Annons