Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Upptåget blir dyrare - och billigare

Det blir 30 procent dyrare för den som pendlar med Upptåget mellan Gävle och Uppsala.
Samtidigt sänks priset för resenärer mellan Skutskär och Tierp.
Upplands Lokaltrafik (UL) inför ett nytt biljettsystem 1 oktober.

Annons

Den som tar Upptåget mellan Gävle och Uppsala får då ge 1 260 kronor för månadskortet mot 990 i dag.

– Vi har förlängt Upptåget och sträckan har inte varit prissatt efter den faktiska kostnaden. Jag tror att de flersta inser att det här ändå är prisvärt. Det är fortfarande mycket billigare än med SJ-tåget, säger Nikodemus Kyhlén, UL.

Arbetarbladets kontroll med SJ visar att Kyhlén har rätt. Ett månadskort med regionaltåg mellan Gävle och Uppsala kostar 2 500 kronor och med X 2000 3 350 kronor. Även för den som pendlar med Upptåget mellan Skutskär och Gävle blir det dyrare. Resenären kan i dag åka med ett kort som kostar 620 kronor.

Gäller på Gävles bussar

 

– I ett samarbete med X-trafik har vi tagit fram ett kort som kostar 740 kronor och som också gäller på stadsbussarna i Gävle.

Den som åker buss mellan orterna kan fortsatt åka för den lägre summan. För Skutskärsbon som både vill åka söderut mot Tierp och norrut mot Gävle blir det lika som i dag.

Kraftig sänkning

 

Så till glädjeämnena i de nya priserna. Tierp, Skutskär och Östhammar ingår i samma zon. Det innebär att månadskortet mellan Tierp och Skutskär sänks från 990 till 620 kronor. Samma sak för den som tar buss 832 från Skärplinge till Forsmark eller åt andra hållet mot Skutskär.

I det nya systemet har större zoner bildats i Uppsala län. Tidigare var varje kommun en zon och det krävdes flerzonskort för att åka över gränsen. Det blir enhetliga priser för enkelbiljetter som 40 kronor mellan Tierp och Skutskär eller Skutskär och Gävle.

En orsak till förändringen är UL:s utökade samarbete med Stockholms Lokaltrafik (SL).

Ett kort räcker

 

– När åkandeströmmen till Upplands Väsby ökat vill vi ge ett bra biljetterbjudande. Tidigare krävdes både UL- och SL-kort för att åka vidare i Stockholm. Nu blir det ett kort och kostnaden minskar från 1 680 till 1 480 kronor i månaden, säger Nikodemus Kyhlén.

Mer läsning

Annons