Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Utökad minkjakt kan skydda sjöfåglar

/
  • Nu höjs röster för att man ska få jaga mink även i Hållnäskustens naturreservat.

Förbjud jakt på sjöfågel men skjut mer mink. Nu höjs röster för att göra Hållnäskustens naturreservat till ett skyddat område för fåglar.

Annons

– Länsstyrelsen pekar ut området som bra för sjöfågel. Då tycker jag att det kan vara läge att göra reservatet till en plats där sjöfåglarna är skyddade, säger Taija Lindfors, kommun- ekolog i Tierps kommun.

Länsstyrelsen håller just nu på att ändra föreskrifterna för Hållnäskustens naturreservat. Syftet är att det ska bli tillåtet att elda på särskilda platser i reservatet.

Borde gå längre?

Men när en revidering ändå pågår menar Taija Lindfors att länsstyrelsen borde gå ett steg längre.

– I dag är all jakt förbjuden förutom på klövvilt, hare och sjöfågel. Men för att skydda sjöfåglarna kan ett sätt vara att förbjuda fågeljakten och utöka jakten på mink, menar hon i ett yttrande till länsstyrelsen.

Arbetarbladet har tidigare berättat om hur minken hotar bland annat skräntärnorna – som har en viktig häckningsplats vid Fågelsundet.

Kommunekologens förslag får stöd från flera håll. Berndt Godin vid Nordupplands fågelklubb tror att det skulle gynna sjöfåglarna.

– Minken är en skadegörare som inte hör hemma i vår fauna. Den har inga naturliga fiender och därför är det viktigt att den jagas, säger han.

Martin Amcoff vid Upplandsstiftelsen är även han positiv. Han menar att minken i dag har en reträttplats i reservatet.

– Som det är just nu jagas mink omkring reservatet. Det skulle göra skillnad om det gick att jaga även där.

Vid länsstyrelsens miljöenhet säger man att det är ett intressant förslag som de ska titta närmare på. Jacob Hilding

Mer läsning

Annons