Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vaccin som blev över delades ut i Söderfors

Brukshälsan fick vaccin över – då fick Söderforsbor gå före i kön.

Landstinget är kritiskt till företagets agerande.

– Vi gjorde rätt. Nu kommer färre att smittas av influensan, säger Björn Leifler, chef vid Brukshälsan.

Annons

Brukshälsan fick 750 doser för att vaccinera kommunens vårdpersonal mot svininfluensan. Dessutom ytterligare 200 doser som ska gå till vårdföretagets listade patienter.

Men endast drygt 60 procent av vårdpersonalen valde att vaccinera sig. Det överblivna vaccinet valde man därför att dela ut. Erbjudandet riktades till tre av de stora industrierna i Söderfors – Habia Cable, Erasteel och Scana steel – där Brukshälsan sköter företagshälsovården.

– Vi gick ut till dem för att det var en lämplig kanal. Vi hade lika gärna kunnat sätta upp en lapp på Ica. Men vi ville inte att 1 500 personer skulle komma när vi inte hade så många doser, förklarar Björn Leifler.

Han uppskattar att runt 100 personer har vaccinerats på det här sättet. Trots att landstinget har en prioritering där barnfamiljer är de som står på tur.

– Hade vi varit rädda för kritik hade vi slängt vaccinet. Nu har vi i stället bidragit till att minska smittspridningen.

Men landstinget är kritiskt till Brukshälsans agerande.

De menar att de i stället borde ha lämnat tillbaka vaccinet eller gett det till Länsvaccinationer som har brist på doser i Tierp.

”Olyckligt”

– Det är olyckligt eftersom det är tänkt att prioriterade grupper ska få först, säger Johan Hedlund, smittskyddssköterska vid landstinget, och den som ansvarar för utdelningen av vaccinet.

Annons