Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vaccineringstiden längre när doser försenas

Vaccinationen mot svininfluensan i Uppsala län kommer att ta 18 mot beräknade nio veckor.

– Det beror på en mer än halvering av antalet doser i veckan, säger Anders Björklind, ordförande i landstingets ledningsgrupp.

Annons

Landstinget har fått beskedet att de får 18 000 i stället för 49 000 doser i veckan. Vaccinationerna av vårdpersonal och medicinska riskgrupper, som ska starta vecka 43, tar därför tre veckor i stället för en. Från vecka 45 vaccineras sedan barnfamiljer.

– Det innebär att vi kommer att hålla på in i februari, säger Anders Björklind.

Hur detta påverkar omfattningen av svininfluensan är svårt att svara på.

– Det beror på hur pandemin utvecklar sig. Just nu verkar den ha avstannat, men man vet att det kan komma en andra våg i höst.

Björklind säger att det officiella ställningstagandet är att det behövs två injektioner för att få ett fullgott skydd mot svininfluensan.

– Men flera indikationer pekar mot att det räcker med en. Behövs det en andra injektion blir det i så fall i vår. Hur motiverade är människor då, när influensan kanske klingat av?

Svininfluensan fortsätter samtidigt att ligga lågt i Sverige. Antalet smittade fortsätter att minska över hela landet.

”Totalbilden med fortsatt låg aktivitet inger alltså förhoppning om att vi kommer att hinna vaccinera åtminstone riskgrupperna innan viruset börjar spridas på allvar igen”, skriver Smittskyddsinstitutet i sin veckorapport om influensaläget.

Totalt testades drygt 40 personer positiva för influensa under förra veckan. Hittills har 1 436 fall rapporterats i landet, varav de flesta drabbade har varit mellan 10 och 29 år.

Annons