Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vad minns du av nyhetsåret i Tierp?

/
  • SNÖKAOS. I november kom vinterns första snöoväder.
  • STORBRAND. I april utbryter en brand i ett bostadshus på Kyrkogatan i Tierp. 30 personer evakueras från sina lägenheter.
  • VARSLENS ÅR. Atlas Copco var ett av alla företag som drabbades av finanskrisen. Var femte anställd varslades i december om uppsägning.
  • NYÅRSBRAND. Året inleddes med en brand i ett hus på Grevegatan i Tierp. Natten till 1 januari leder en missriktad nyårsraket till att fastigheten förstörs.
  • RIVNING. Hela rasket revs äntligen. Efter många års förfall jämnades Hästhagen  i Söderfors med marken.

Finanskris och varsel. Men vad minns du annars av årets händelser i Tierp? Arbetarbladet sammanfattar ytterligare ett händelserikt år.

Annons

Ett år går fort men mycket hinner att hända. Många möter 2009 med finanskrisen i färskt minne. Men det var inte bara varsel som uppmärksammades under det gångna året.

Januari: Eld blev temat för årets första månad. 2008 inleddes med lågor då ett bostadshus på Grevegatan i Tierp totalförstördes natten mot 1 januari. Polisens utredning visade senare att branden orsakats av en missriktad raket och två personer döms senare för allmänfarlig vårdslöshet.

I slutet på januari spred sedan en pyroman skräck i kommunen efter att två stugor bränts ner i Örbyhus och Tierp. En 57-årig man döms senare till fyra års fängelse för mordbrand.

Februari: Årets första varsel läggs av Munters i Tobo. Företaget varslar om att 35 tjänster kan komma att försvinna. Under förhandlingarna bantas den siffran och 20 personer förlorar sina jobb.

I slutet på februari ströps en 82-årig kvinna till döds av det trygghetslarm hon bar runt halsen. Hon fastnade med snöret i sin rullator men säkerhetsanordningen som gör att snöret ska lossna om patienten fastnar fungerade inte på grund av en knut på snöret.

Mars: Efter ett långt förberedelsearbete inleddes äntligen rivningen av det omdebatterade och ökända bostadsområdet Hästhagen i Söderfors. Området hade under många år stått övergivet och förfallet och rivningen välkomnades av boende i området. 1 juli var området jämnat med marken.

April: Ytterligare en storbrand drabbar Tierp. 30 personer tvingades att fly från sina lägenheter när det började brinna i ett bostadshus på Kyrkogatan i Tierp. De boende evakuerades och erbjöds ersättningsbostäder i främst Tobo och Örbyhus. Hyresgästerna har fortfarande inte kunnat flytta tillbaka till sina lägenheter.

För första gången någonsin anordnades SM i hembryggt öl i Lövstabruk. 303 olika sorters öl tävlade i 10 olika klasser.

Det blev också fastställt att Huhtamaki lägger ned hela sin fabrik i Karlholmsbruk. 41 anställda förlorar sina jobb.

Maj: Månaden då vårdstrejken lamslog Tierp. Nattakuten och röntgen stängdes helt 5 maj då sjuksköterskorna kämpade för bättre löner.

Först 25 dagar senare öppnade avdelningarna igen. Sjuksköterskorna var dock besvikna på Vårdförbundet då man ansåg att det nya avtalet fortfarande var för dåligt.

Juni: Beslut fattas om att göra om Aspenbadet till ett inomhusbad.

Augusti: Mackdöden sprider sig på landsbygden. Under året stängs sex mackar i kommunen, bland annat i Örbyhus och Tobo.

En avliden kvinna begravs i fel i grav på Hållnäs kyrkogård.

Ungdomarnas nya mötesplats i Tierps invigs, allaktivitetshuset i Möbeln.

November: Kommunen lamslås av vinterns första snöoväder. Människor kom inte ut ur sina hus, vägarna var oframkomliga, skolor höll stängt och 3 000 hushåll stod utan el.

December: Finanskrisen slår hårt och flera företag tvingas till drastiska åtgärder.

Atlas Copco varslar var femte anställd.

Erasteel skär ned genom pensionserbjudanden. 20 tvingas att gå från Habia Cable.

Mer läsning

Annons