Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vädret gav hopp till Gryttjom

/
  • HOPPAS PÅ SEGER. Svenska mästerskapen i fallskärmshoppning avgörs i Gryttjom under veckan.
  • PUBLIK. Inger Karlsson och Frank Johansson från Skutskär tillsammans med Ann Söderqvist från Bomhus är på plats för att kolla in när systersonen och fallskärmsesset Micke Andersson från Gävle hoppar.
  • GODA GRANNAR. Reine Birkenhorn och sönerna Zebastian samt Jesper var några av få ortsbor som letat sig till tävlingarna. Reine är dessutom en av Tierps sällsynta hoppare - dock inte tävlandes under SM.
  • MITT I PRICK? Precisionen där det gäller att pricka en två centimeter liten prick är en av grenarna det tävlas i. Det vanligaste är dock tävlingarna där hopparna i lag försöker skapa formationer i luften.
  • TRÄNING. Det gäller att vara förberedd när man väl är i luften. Något som laget Active 8 från Västerås tagit på största allvar.
  • RUTINERAD. VM-medaljören Micke Andersson från Gävle, tävlandes för Fallskärmsklubben Dala, fanns såklart på plats.

I dag inleddes SM i fallskärmshoppning i Gryttjom utanför Tierp. Hundra deltagare tävlar i allt från att falla snabbast till att skapa snygga formationer uppe i luften.

Annons

– Det är väldigt skoj att arrangera mästerskapet när förutsättningarna är så här bra, säger Jenny Bäcklin, pressansvarig i Stockholms fallskärmsklubb, som arrangerar svenska mästerskapen

Hon syftar på vädret - och fallskärmshopparna verkar ha vädergudarna på sin sida. Sol och inte för starka vindar skapar utmärkta möjligter för hoppning. Men det behagliga vädret gör dessutom att en del åskådare letat sig till Gryttjom.

Inger Karlsson och Frank Johansson är två av dem. Tillsammans med Ann Söderström från Bomhus är de på plats för att titta på systersonen Micke Andersson från Gävle, tävlandes för Dalalaget Romme Rotation.

– Det är faktiskt första gången vi tittar när han hoppar. Det passade bra nu när det är nära, säger Ann, och syftar på den prisade hopparen från Gävle.

Micke Andersson har bland annat tagit VM-silver i grenen Canopy formation för 4-mannalag. I september bär det på nytt iväg till VM - denna gång i Holland.

– Det är tävlingarna som lockar, förklarar han, efter att ha gjort sitt första hopp för dagen.

Men tävlingarna som finns i alla möjliga former är inte det enda med svenska mästerskapen. Gemenskapen och att få träffa likasinnade är lika viktiga delar enligt flera hoppare som Arbetarbladet pratar med.

Trots att fallskärmscentret Gryttjom finns i trakten så var nordupplänningarna lätträknade första dagen. Reine Birkenhorn med sönerna Zebastian och Jesper fanns dock på plats.

– Det är bara jag och en till kille från Tierp som hoppar. Det är synd, för Gryttjom är den svenska fallskärmshoppningens Mecka.

Annons