Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vägverket ska utreda bullret vid nya E 4

Vägverket medger att ljudet från räfflorna i vägrenen vid nya E 4 kan störa mer än det vanliga bullret från trafiken. De ska nu utreda vilka de nya gränsvärdena ska vara.
– Det låter bra. Men helst vill vi ha bort räfflorna helt, säger Jan Branteström, som bor 200 meter från vägen.

Annons

Det var kommunens miljö- och hälsoskyddsinspektör Ulf Blomqvist som kontaktade Vägverket för att ta bort en del av räfflorna på vägen. Orsaken är det höga buller som uppstår när fordon kör på räfflorna.

– Bullret överstiger inte de tillåtna gränsvärdena. Men det kan vara så att ljudet från räfflorna är mer störande än det vanliga trafikbullret, förklarar Knut Hawby, vid Vägverket Region Mälardalen.

Därför ska myndigheten nu utreda om det behövs nya gränsvärden. Dessutom ska de titta på avvägningen mellan trafiksäkerhet och placeringen av räfflor.

– De som bor vid motorvägen vill ha det tyst, vi vill ha det säkert. Räfflorna är en del i det.

Ekonomisk fråga

 

De partier där det stör mest är enligt Hawby redan nu utan räfflor. Att ta bort på nya ställen är inte aktuellt innan gränsvärdena är helt utredda – något han beräknar kan ta runt ett år.

– Det är viktigt att det blir rätt, för det är även en ekonomisk fråga. Att ta bort alla räfflorna längs nya E 4 från Björklinge och norrut skulle kosta 12 miljoner kronor, berättar han.

Jan Brantström och hans familj lider av bullret.

– Nu har det varit sommar och vi har varit ute. Det har varit jobbigt och sånt här konstant buller vänjer man sig aldrig vid, berättar han.

Mer läsning

Annons