Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vänstern vill höja skatten – men kommunalrådet säger nej

Vänsterpartiet vill göra upp om att höja skatten i Tierps kommun. Det skriver de i ett öppet brev riktat till Socialdemokraterna och Miljöpartiet.

Annons

Det är det kärva ekonomiska läget i kommunen som gör att Vänsterpartiet nu vill göra upp om en skattehöjning.

– Vi vet att det finns massor av sossar som tycker som vi, och Miljöpartiet är inne på samma linje, säger Urban Blomster, gruppledare för Vänsterpartiet i kommunfullmäktige.

Enligt Urban Blomster är det bästa om den statliga skatten för höginkomsttagare höjs, men att kommunen får ta till de verktyg som är möjliga.

Kommunalrådet Bengt-Olov Eriksson, S, är avvisande till en skattehöjning.

– En av orsakerna till att ekonomin är ansträngd är att konsumtionen minskat. Om vi höjer skatten kan köpkraften minska. Det tror jag inte är bra politik, säger han.

Vänsterpartiet menar att tidigare skattesänkningar varit helt felaktiga då pengarna hade varit bra att ha nu när läget är svårare. Men Bengt-Olov Eriksson håller inte med.

– Genom att marknadsföra kommunen har vi haft ökad inflyttning. En lägre skatt kan ha bidragit till det. Dessutom är det inte säkert att de skattekronorna funnits kvar, pengar har en tendens att försvinna.

Annons