Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vård nära hemmet i stället för på Akademiska

Patienter i Uppsala län med demens eller psykisk ohälsa ska få bättre hjälp. Landstinget satsar på närvård i samarbete med berörda kommuner.
Oppositionen menar att Tierps kommun bör bli ett pilotfall för närvården.

Annons

Landstingsrådet Börje Wennberg, s, betonar tillsammans med vänsterpartiet och miljöpartiet att Tierp är en lämplig försöksort då Tierps vårdcentrum erbjuder olika slags vård. Kommunledningen är också positiv till samarbetet.

– Äldre multisjuka måste i dag åka till Akademiska sjukhuset. De kommer hem samma dag och får ta en sväng in på geriatriken innan de ska till äldreboendet. Många orkar inte det här. De är bräckliga och behöver vården så nära hemmet som möjligt. Då kan vi ge närvård genom primärvården på hemmaplan.

I går beslutade landstingsstyrelsen att fortsätta projektsatsningen på närvård som inletts i Enköping och som även ska omfatta den norra länsdelen. Det råder en politisk enighet mellan styrande borgerliga partiet och oppositionen i frågan. Arbetet inriktas mot grupper som behöver insatser från flera håll under en längre tid. Det kan förutom nämnda patientgrupper vara barn och ungdomar med livsstilsproblem eller kroniskt sjuka personer. Vården ska ges av landstinget och kommunerna gemensamt.

– Långsiktigt har vi tre vinnare genom iförande av närvård – patienterna, landstinget och kommunerna. I dag ges vården parallellt av landstinget och kommunerna. Ibland blir det dubbelarbete, säger Börje Wennberg.

Annons