Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Varmare klimat - då måste dammarna i Dalälven förstärkas

/
  • FÖRSTÄRKS? Dammarna i Dalälven, som vid Untra kraftverk, måste förstärkas vid en klimatförändring, menar deltagare vid ett seminarium i Uppsala.

Det krävs kraftigare dammar vid kraftverken i Dalälven när klimatet blir varmare - annars riskerar de att brista. Det togs upp vid ett seminarium om hur klimatförändringarna slår mot Uppsala län.

Annons

– Att förstärka dammarna i Dalälven var en av de allvarligaste bitarna som togs upp, säger Göran Albjär, klimat och energisamordnare vid Länsstyrelsen i Uppsala län.

Länsstyrelsen har fått i uppdrag av regeringen att ta fram en regional strategi för klimat och energi. Därför arrangerade de tillsammans med Regionförbundet ett seminarium i Uppsala tidigare i veckan. Ett femtiotal personer dök upp för att lyssna till farhågor och idéer från bland annat SMHI, SLU och Akademiska sjukhuset.

Enligt Göran Albjär kommer strategin att resultera i konkreta förslag.

– Vår del av landet är ändå relativt gynnad. För jordbrukets del ser det positivt ut med längre säsonger, och erosionsproblemen är små här. Kanske kan vi börja odla majs här, säger han.

Seminariet diskuterade att en temperaturhöjning med upp till två grader är acceptabelt - men högre än så kan bli besvärligt.

– Det kan bli problem längs kusten. Men vid vår kustremsa sker en landhöjning, vilket är en fördel om vattennivåerna kommer att stiga.

Just det ökade vattenflödet vid varmare väder är det som kan bli ett bekymmer i Dalälven. Enligt Göran Albjär gäller det då att dammarna är förstärkta.

– Det är svårt att svara för hur långt fram i tiden det gäller. Det beror på hur snabb klimatförändringen blir.

Han berättar också att det varmare vädret kan innebära risk för hälsan.

– Värmeböljor ger fler dödsfall, inte minst bland äldre, säger han.

Att varmare väder innebär att vissa arter riskerar att försvinna och att skadedjuren i skogarna blir fler var annat som debatterades. Den stora frågan kvarstår dock - finns det något att göra regionalt och lokalt för att bromsa klimatförändringen?

– Vi måste minska utsläppen av koldioxid. Utbyggnad av kollektivtrafiken är ett sätt, minskad energianvändning ett annat. Men det här seminariet var bara början, förklarar Göran Albjär.

Annons