Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Värme och gemenskap på kyrkans julmiddag

/
  • KOPP PÅ PLATS. Carina Vindeland och Maud Eriksson hjälps åt att duka borden.
  • fullt kylskåp. Mycket gröt går det åt. Både hemlagad och färdigköpt serveras under julgemenskapen  i Borgenkyrkan.

Julafton. En dag som av många förknippas med familj och gemenskap, men av många andra i

stället med ensamhet.


Och för just de ensamma ordnas det i dag julgemenskap i Borgenkyrkan i Tierp.

Annons

– Julafton är en dag som kan kännas ensam för många människor. Vi ger dem en chans att komma hit och dela en gemenskap, säger Carina Vindeland som har hand om arrangemanget.

Det är dan före dan i Tierp. Inne i Borgenkyrkan är förberedelserna för julgemenskapen i full gång. Det är mycket som ska ordnas innan portarna slås upp på julafton. Bord ska dukas och mat ska köpas in och lagas. Syftet är att ge ensamma människor en chans att dela julen med andra.

– De stora stadsmissionerna har hejdundrande julbord. Det här är blir vårt bidrag i det lilla samhället och det är många frivilliga krafter som gör det här möjligt, säger Carina Vindeland.

De volontärer som hjälper till att göra arrangemanget möjligt springer fram och tillbaka mellan köket och salen där maten ska serveras. Lena Eriksson kommer in i matsalen och börjar ställa fram glas på långbordet.

– Jag tycker att det här är jättetrevligt. Det är viktigt att alla människor kan få en fin jul, säger hon och får direkt medhåll.

– Det är jättepositivt att folk kan komma hit och vi märker hur uppskattat det är, säger Monica Leijon.

Efter dryga timmen börjar borden ta form. Dukar, glas, tallrikar och servetter står redo för julaftonens gäster. Godiset och en viss del av julmaten finns redan på plats.

Nu väntar bara de sista förberedelserna på självaste julafton, då maten ska värmas och julskinkan skäras upp. Intresset i år har varit större än tidigare år, upp emot 60 personer har anmält sig till gemenskapen. Men för den som missade anmälningstiden finns det fortfarande lite hopp.

– Vi portar ju självklart ingen som vill komma hit, säger Carina Vindeland om möjligheterna att dyka upp oanmäld.

Mer läsning

Annons